Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko je na chvoste EÚ. Nezamestnanosť a benefity nie sú jediným problémom
Zdielať na

Slovensko je na chvoste EÚ. Nezamestnanosť a benefity nie sú jediným problémom

BRATISLAVA / V prípade dlhodobo nezamestnaných sme na chvoste Európskej únie. Máme problém adekvátne zamestnať ženy, ktoré túžia po rodine. Problémy máme aj so zdravotníctvom a korupciou, musíme si strážiť rozpočtové výdavky.

Nie príliš lichotivé hodnotenie si Slovensko vyslúžilo od Európskej komisie v rámci európskeho semestra. Hoci máme problém s dlhodobou nezamestnanosťou, so zamestnaním žien, ktoré chcú rodinu, či zdravotníctvom a korupciou, dostali sme  aj pochvalu. Za ekonomický rast a doteraz najnižšiu nezamestnanosť.  

S problémom dlhodobo nezamestnaných ľudí súvisí aj problém s nízkou kvalifikáciou a rómami "Príliš veľa ľudí má zlý prístup ku kvalitnému vzdelávaniu, vzhľadom na ich sociálno-ekonomický štatút. To a týka najmä Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska," uviedla Marianne Thyssen eurokomisárka pre nezamestnanosť a sociálne veci. Slovensko v rámci nezamestnanosti čelí aj problému so zamestnaním žien, ktoré chcú rodinu. "Založiť si rodinu nemôže byť prekážkou kariéry, najmä pre ženy. Štáty musia zmeniť rodinné benefity, jasle a materské školy. Toto sa týka Talianska, Slovenska a Poľska," pokračovala eurokomisárka.

Z dlhodobého hľadiska dôvodu nepriaznivého demografického vývoja, musíme zefektívniť aj výdavky na zdravotníctvo. Pozor si musíme dať aj na verejné výdavky. "Ministerstvo financií naháňa strednodobý cieľ udržatelnosti verejných financií, vyrovnané hospodárenie," skonštatoval minister financií Peter Kažimír. Nedostatky Brusel vníma aj pri verejnom obstarávaní, či korupcii, kde odporúča zabezpečiť presadzovanie už platnej legislatívy, ako je zvyšovanie zodpovednosti polície a prokuratúry. 

Napriek pochvalám čelíme rizikám

Dostali sme aj pochvalu za hospodársky rast a najnižšiu nezamestnanosť v histórii. Teda veci, za ktoré môže svetová ekonomika, ktorá ťahá aj tú našu proexportnú. Aj tu sú však riziká. Najväčším je hroziaca hospodárska vojna s amerikou a protekcionizmus. "Všetci naši predstavitelia sa prihovárajú za to, aby sa utlmili vášne, a aby si tí, ktorí majú spory a presadzujú egoisticky vlastné záujmy, aby si trošku schladili hlavu a vrátili sa k stolu," dodal Kažimír. 

V Bruseli sa ale najviac nespomínalo Slovensko ale tretia najväčšia ekonomika a jej dlh, teda Taliansko. Jej nová vláda má v pláne všetko, len nie šetrenie a reformy, čo v Európskej komisii vyvoláva znepokojenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy