Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zdravotnícki odborári vyzvali Fica, aby plnil svoje sľuby
Zdielať na

Zdravotnícki odborári vyzvali Fica, aby plnil svoje sľuby

Zdroj: TV JOJ

O zlepšenie podmienok pre zdravotníkov odborári požiadali aj poslancov parlamentu symbolickým protestným mítingom, ktorý dnes zorganizovali pred budovou Národnej rady.

Zdravotnícki odborári vyzvali premiéra Roberta Fica, aby splnil svoje predvolebné sľuby a presadil z rozpočtu viac peňazí pre lekárov a zdravotné sestry. O zlepšenie podmienok pre zdravotníkov odborári požiadali aj poslancov parlamentu symbolickým protestným mítingom, ktorý dnes zorganizovali pred budovou Národnej rady.

"Premiér Fico vyhlasoval, že pokiaľ uspeje Smer vo voľbách, bude situáciu riešiť. Nerieši ju!" vyhlásil pred približne dvadsiatkou účastníkov mítingu predseda Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Odborári preto žiadajú, aby sa v budúcom roku zvýšili odvody za poistencov štátu z navrhovaných 4,5 na päť percent priemernej mzdy, čo by zdravotníctvu prinieslo niekoľko miliárd korún navyše. Zástupcovia zdravotníkov už dlhšie taktiež žiadajú osobitný zákon, ktorý by im zaručoval nárast platov.

Fico v minulosti namietal, že programové vyhlásenie vlády síce obsahuje cieľ zvýšiť odvody za dôchodcov či študentov na päť percent, ale nemusí sa tak stať hneď v prvých rokoch vládnutia súčasného kabinetu. Platy zdravotníkov sa navyše postupne zvyšujú, povedal minulý týždeň minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý je nominantom Ficovej strany Smer-SD.

Zdravotnícki odborári a aj ďalší zástupcovia lekárov a sestier opakovane vyhlasovali, že pokiaľ sa výrazne nezvýšia ich mzdy, veľká časť z nich odíde do zahraničia a slovenských pacientov nebude mať kto liečiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy