Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico dostal od HZDS návrh na nového ministra
Zdielať na

Fico dostal od HZDS návrh na nového ministra

Zdroj: TV JOJ

Meno kandidáta však zatiaľ nezverejnil. Jureňa musí opustiť ministerský post na návrh Fica pre nejasné prevody pozemkov.

Premiér Robert Fico už dostal od ĽS-HZDS návrh na nového ministra pôdohospodárstva, ktorý by mal nahradiť Miroslava Jureňu. Premiér dnes novinárom povedal, že s nomináciou súhlasil. Meno kandidáta však zatiaľ nezverejnil. Jureňa musí opustiť ministerský post na návrh Fica pre nejasné prevody pozemkov. Rozhodnutie premiéra vyvolalo doteraz najvážnejšiu krízu vo vládnej koalícii.

"Mám konkrétne meno, ale najprv ho oznámim pánovi prezidentovi (...). Ja ho prijímam bez akýchkoľvek problémov," povedal dnes novinárom Fico po rokovaní rozšíreného predsedníctva Smeru-sociálnej demokracie.

V médiách sa medzi možnými kandidátmi objavila napríklad ústredná tajomníčka ĽS-HZDS Zdenka Kramplová či europoslanec Peter Baco. Prezident by mal odvolať Jureňu v utorok.

Fico očakáva, že v utorok sa žiadna z koaličných strán nepridá k návrhu opozície na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku. Premiér aj dnes podmienil ďalšie fungovanie koalície zotrvaním Pašku vo funkcii.

ĽS-HZDS sa síce rozhodla cez víkend zostať v koalícii aj po návrhu na odvolanie Jureňu, zatiaľ však jednoznačne nepovedala, ako bude o Paškovi hlasovať. Poslanci strany sa dnes nepridali ku kolegom zo Smeru a SNS a umožnili tak konanie mimoriadnej schôdze o šéfovi parlamentu.

"Zaujali sme stanovisko, že Smer-SD má záujem zotrvať v tejto vládnej koalícii iba dovtedy, dokiaľ bude mať solídne a dôstojné podmienky na plnenie sociálnodemokratického programu," povedal ďalej premiér.

Rozšírené predsedníctvo Smeru tiež schválilo zmluvu o integrácii s mimoparlamentnou stranou Ľavicový blok, súhlasilo tiež s dohodou o spolupráci so Stranou zelených.

Zdielať na

Najčítanejšie správy