Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rómovia sú podľa ĽPR diskriminovaní v zamestnaní i službách
Zdielať na

Rómovia sú podľa ĽPR diskriminovaní v zamestnaní i službách

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka/ilustračné

Rómsku účastníčku prieskumu napríklad odmietli objednať v kaderníctve, ďalšieho Róma zas nechceli obslúžiť v krčme.

Rómovia sú stále diskriminovaní pri hľadaní zamestnania, ale aj pri využívaní služieb obchodov či pohostinstiev. Tvrdí to občianske združenie Ľudia proti rasizmu, ktoré testovalo viacero inštitúcií tak, že do nich vyslalo s rovnakými požiadavkami Róma i občana bielej pleti. Rómsku účastníčku prieskumu napríklad odmietli objednať v kaderníctve, ďalšieho Róma zas nechceli obslúžiť v krčme. 
    

"Diskriminácia sa vo väčšej miere vyskytuje v menších mestách ako vo väčších. Už nemá formu otvoreného konfliktu ako hádka či vyhrážky, ale prechádza do oveľa sofistikovanejších podôb," povedala dnes novinárom Jaroslava Farkašová z Ľudí proti rasizmu.
    

V priebehu štyroch mesiacov testovacie tímy, ktoré sa odlišovali len národnosťou, si v tom istom čase hľadali prácu u rovnakého zamestnávateľa. "Z deväťdesiatich prípadov v ôsmich došlo k diskriminácii. Pri prístupe k tovarom a službám k nerovnakému zaobchádzaniu došlo v 8,6 percentách," uviedla Farkašová. 
   

"V kaderníctve mi povedali, že nemajú voľný termín najbližšie tri týždne. Moju kolegyňu (Nerómku) objednali hneď na druhý deň," popísala jeden z príkladov diskriminácie účastníčka prieskumu Lucia Hodulíková.
    

Účastníci prieskumu tiež uvádzali, že pri hľadaní zamestnania od nich pýtali viac dokladov na potvrdenie ich schopností. Viackrát ich odmietli alebo veľmi neochotne obslúžili v reštaurácii alebo v krčme. "Čašníčka v krčme, kde som prišiel s kamarátmi, nás odmietla obslúžiť. Pred nami na stôl dala kartičku reservé," povedal jeden z účastníkov prieskumu Jozef Gabčo.
    

Väčšia miera diskriminácie sa podľa Farkašovej vyskytovala na strednom a východnom Slovensku. Diskriminované boli v niektorých prípadoch aj ženy, ktorých sa častejšie pýtali na rodinný stav a deti.
    

Pomoc ľuďom, ktorí sa cítia diskriminovaní, sa snažia poskytnúť viaceré mimovládne organizácie ako napríklad Ľudia proti rasizmu, centrá právnej pomoci, Liga aktivistov za ľudské práva či Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ktorému to vyplýva zo zákona.

Zdielať na

Najčítanejšie správy