Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo väzniciach robia nábor
Zdielať na

Vo väzniciach robia nábor

Zdroj: J.Botter/ilustračné

Pri dnešnom cvičení zásahovej jednotky ZVJS a pohotovostného úradu polície nezvládli jednotky vzburu väzňov, ktorí sa zabarikádovali v celách. Ľudí chýba, preto nie výber, ale nábor.

Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) chýba k naplneniu potrebného stavu takmer 300 ľudí. Pre nízke finančné ohodnotenie príslušníkov ich však nedokáže získať.

"Kde je lepšia zamestnanosť, ako Bratislava, Nitra, Trnava, Žilina, nevieme naplniť stavy. V jednom ústave v Bratislave chýba 30 ľudí, bojíme sa, aby nedošlo k mimoriadnej udalosti," povedala Mária Kreslová, generálna riaditeľka ZVJS s tým, že politici budú zrejme na nedostatočné finančné ohodnotenie príslušníkov ZVJS reagovať, až keď niekto príde o život pri mimoriadnej udalosti.

Pripomenula, že nástupný plat príslušníka ZVJS je v niektorých prípadoch len 13-tisíc korún. "Pre nedostatočné ohodnotenie nerobíme výber, ale nábor príslušníkov, aký sa robil pred rokom 1989," dodala Kreslová.

Modelovou situáciou dnešného spoločného cvičenia zásahovej jednotky ZVJS a pohotovostného útvaru polície bola vzbura väzňov, ktorí sa zabarikádovali v celách. Zásahová jednotka podľa scenára nezvládala situáciu, privolali preto na pomoc policajtov z pohotovostného útvaru, s pomocou ktorých vzburu zlikvidovali.

Podľa Kreslovej sa takéto súčinnostné cvičenia robia v jednotlivých väzniciach pravidelne. Okrem zvýšenia pripravenosti príslušníkov na mimoriadne situácie sú potrebné aj preto, aby priestory jednotlivých väzníc prípadne súdov poznali aj policajti. Hoci na Slovensku už vyše 15 rokov nebola vzbura väzňov, prípady zabarikádovania sa väzňov či podpálenia cely sa vyskytujú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy