Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pre zásah na Marzecovú podnet na prokuratúre
Zdielať na

Pre zásah na Marzecovú podnet na prokuratúre

Zdroj: TV JOJ/TA 3

Dnes o 17. hodine sa uskutoční na Hodžovom námestí v Bratislave protestné zhromaždenie Všetkým nám ústa nezalepíte! zamerané proti policajnej brutalite a vyznamenaniu pre kazašského diktátora.

Na generálnej prokuratúre je už podnet v súvislosti s minulotýždňovým zákrokom polície proti kazašskej novinárke Balli Marzecovej. Potvrdil to Ondrej Dostál, ktorý ho bol dnes podať spolu s Jurajom Petrovičom v rámci dnešného Dňa podpory kazašskej demokracie.

Ide o podnet na trestné stíhanie neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov porušovania slobody združovania a zhromažďovania, zneužívania právomoci verejného činiteľa, obmedzovania osobnej slobody a obmedzovania slobody pobytu.

Zároveň do Kancelárie prezidenta SR doručili žiadosť o informácie, v ktorej žiadajú odpoveď na otázku, aké sú mimoriadne zásluhy kazašského diktátora Nazarbajeva o Slovensku republiku, keďže udelenie Radu Bieleho dvojkríža takéto mimoriadne zásluhy o SR podľa zákona o štátnych vyznamenaniach vyžaduje.

Kazašský prezident totiž počas návštevy Slovenska takéto vyznamenanie dostal. Ešte dnes by mala byť zverejnená aj výzva na prehodnotenie postoja Slovenska ku kandidatúre Kazachstanu na predsednícky post v OBSE. O 17. hodine sa uskutoční na Hodžovom námestí v Bratislave protestné zhromaždenie Všetkým nám ústa nezalepíte! zamerané proti policajnej brutalite a vyznamenaniu pre kazašského diktátora.

Novinárku Balli Marzecovú zatkla polícia, keď počas Nazarbajevovej návštevy v Prezidentskom paláci nahlas vyjadrovala nespokojnosť s kazašským režimom. Tvrdý zásah polície a okolnosti, ktoré k nemu viedli, vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra. Marzecovú odviedli policajti napriek tomu, že protest vopred ohlásila na príslušnom miestnom úrade mestskej časti Bratislava - Staré Mesto.

Podľa informácií hovorcu Ministerstva zahraničných vecí SR Jána Škodu je výmena najvyšších štátnych vyznamenaní bežnou súčasťou takých oficiálnych štátnych návštev, akou bola aj návšteva kazašského prezidenta v SR. Návrh na výmenu vysokých štátnych vyznamenaní dala kazašská strana a SR v duchu zaužívanej medzinárodnej diplomatickej praxe reagovala recipročne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy