Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci nemajú radi "papierovačky" či pokusy na zvieratách
Zdielať na

Vedci nemajú radi "papierovačky" či pokusy na zvieratách

Zdroj: david reid/ilustračné

Príjemné nie je, ani ak si výskumník vytvorí príliš blízky vzťah so zvieratami, ktoré podstupujú pokusné overovania vedeckých teórií

Nekonečné overovanie informácií, bežná kancelárska administratíva a ďalšie "papierovačky" vyvedú z miery nielen bežných ľudí, ale aj vedcov. Radosť im nespôsobujú ani pokusy na zvieratách, ku ktorým si vytvorili vzťah, vyplynulo z ankety ČTK.
    

"Veľmi veľa náročných mechanických prác, opätovné kontrolovanie textu boli únavné a nemôžem povedať, že by mi to prinášalo obzvlášť veľké potešenie," opísala menej príjemnú stránku vedeckej práce Oľga Kovačičová z Ústavu svetovej literatúry Slovenskej akadémie vied (SAV).

Kovačičová stála na čele tímu, ktorý podľa nej vytvoril vôbec prvý slovník inonárodnej literatúry na Slovensku. Ponúka široký prehľad o spisovateľoch z najväčšej krajiny sveta - Ruska.

"Je to však nevyhnutné," dodala o málo zaujímavej časti výskumu Kovačičová.
    

Bez zdĺhavých kancelárskych prác by si svoju prácu vedela predstaviť aj mladá vedkyňa Michaela Valerianová z Elektrotechnického ústavu SAV.

"Vôbec ma to neláka," stručne zhodnotila. Možno ešte viac ubíjajúce sú však podľa nej momenty, keď môžu vedci využívať len prístroje, ktoré už určite nemožno nazývať modernými.
    

Príjemné nie je, ani ak si výskumník vytvorí príliš blízky vzťah so zvieratami, ktoré podstupujú pokusné overovania vedeckých teórií, prezradila riaditeľka Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV Oľga Pecháňova. Ústav sa snaží ponúkať metódy, ako bojovať s chorobami srdca a ciev, ktoré dlhodobo patria medzi najčastejšie príčiny úmrtí ľudí.
    

"Zobrala som si jedného domov a nemala som to robiť, pretože o to ťažšie sa potom na týchto zvieratkách pracuje experimentálnym spôsobom," opísala svoje skúsenosti s jedným z laboratórnych potkanov. Jedinou cestou ako upokojiť svedomie je neustále si opakovať, že v budúcnosti to prispeje k záchrane ľudských životov, dodala.

Zdielať na

Najčítanejšie správy