Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Onkologickí pacienti žiadajú samosprávu o pomoc a solidaritu
Zdielať na

Onkologickí pacienti žiadajú samosprávu o pomoc a solidaritu

Zdroj: Angi Navarro/ilustračné

Postihnuté rodiny žiadajú bezúročné alebo nízkoúročné sociálne pôžičky ako jednu z foriem sociálnej pomoci.

Občianske združenie Venuše, ktoré pomáha onkologickým pacientkam v Prešove, žiada mestskú samosprávu o pomoc a väčšiu ústretovosť. Predsedníčka združenia Mária Kurtová sa obrátila na primátora Prešova Pavla Hagyariho aj na poslancov a žiada o zavedenie bezúročných pôžičiek pre onkologických pacientov, o pomoc pri hľadaní práce na skrátený pracovný úväzok po skončení práceneschopnosti a o sociálne bývanie.

Kurtová vo svojej žiadosti uvádza, že by sa mala zmeniť filozofia poskytovania sociálnych dávok, ktoré dnes vyplácajú jednorázovo na lieky. Podľa nej onkologický pacient potrebuje počas liečby aj kvalitnú stravu. OZ tiež žiada pre takto postihnuté rodiny bezúročné alebo nízkoúročné sociálne pôžičky, ako jednu z foriem sociálnej pomoci.

Dôvodom je, aby sa tieto rodiny počas práceneschopnosti jedného zo živiteľov rodiny nezadlžovali. Za mimoriadne kritický čas považujú obdobie, kedy chorý čaká na priznanie invalidného dôchodku, čo trvá aj 90 dní. Kurtová v tejto súvislosti uviedla príklad, kedy Sociálna poisťovňa rozhodla o tejto dávke až o sedem mesiacov. Onkologickí pacienti žiadajú radnicu o pomoc aj pri sprostredkovaní práce na polovičný úväzok alebo na prácu s flexibilným pracovným časom.

"Prechod do práce po chorobe musí byť postupný, pretože organizmus je liečbou veľmi vyčerpaný a ženy nevládzu pracovať osem hodín denne. Nevhodná je práca v noci. Tieto ženy netreba učiť pracovným návykom. Sprostredkovanie zamestnania by nepomohlo iba jednotlivcom, ale znížili by sa sociálne problémy týkajúce sa rodín takýchto pacientov," uvádza šéfka OZ Venuše. Kurtová žiada mesto aj o sociálne byty pre chorých, kde by zaplatenie nájomného nepohltilo extrémnu čiastku z rodinného rozpočtu.

OZ Venuše sa obracia na samosprávu, aby bola koordinátorom občianskych združení, neziskových a cirkevných inštitúcií na území mesta, ktoré pomáhajú v zdravotnej a sociálnej oblasti. Vyzýva poslancov, aby zadefinovali skupiny občanov a problémy, ktoré chce samospráva riešiť v tomto volebnom období.

Zdielať na

Najčítanejšie správy