Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Parlament rozhodne o Paškovi
Zdielať na

Parlament rozhodne o Paškovi

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Hlasovanie bude skúškou koalície. Opozícia sa dnes pokúsi na mimoriadnej schôdzi odvolať predsedu parlamentu Pavla Pašku

Opozícia sa dnes pokúsi na mimoriadnej schôdzi odvolať predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Tajné hlasovanie bude zároveň skúškou stability vládnej koalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS. Premiér a šéf Smeru Robert Fico pohrozil jej rozpadom, ak by opozičný návrh prešiel pomocou hlasov ĽS-HZDS. Niektorí politici ĽS-HZDS však už ohlásili, že strana odvolanie Pašku nepodporí.
    

Paška bude čeliť tlaku na odchod po doteraz najvážnejšej koaličnej kríze, ktorá vyvrcholila návrhom Fica na zosadenie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pre sporné prevody pozemkov. Strana Vladimíra Mečiara sa síce rozhodla zostať v koalícii, jednoznačne však zatiaľ nepovedala, ako bude hlasovať o Paškovi. Do úvahy tiež prichádza, že by sa jej poslanci napríklad na hlasovaní nezúčastnili alebo sa pri ňom zdržali.
    

SDKÚ-DS, SMK a KDH vyčítali Paškovi hlavne jeho pokus vypustiť schválený opozičný pozmeňovací návrh z novely zákona o sociálnom poistení. Na jeho odvolanie je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých 150 zákonodarcov. Návrh by tak mohol prejsť s prípadnou podporou Mečiarovej strany, keďže opozíciu zastupuje v parlamente iba 65 poslancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy