Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ďalší problém koalície. Strop odchodu do dôchodku narazil na ambície
Zdielať na

Ďalší problém koalície. Strop odchodu do dôchodku narazil na ambície

BRATISLAVA / Ešte v stredu Robert Fico s odborármi oznamoval dohodu na vekovom strope pre odchod do dôchodku. A dnes je všetko inak. SNS mu poslala odkaz, že je málo ambiciózny na sociálne sieti. No a výhrady má aj Most Híd. Béla Bugár si nie je istý, či potrebujeme dôchodkový strop riešiť cez zmenu ústavy. Zdá sa, že koalícia má ďalší problém.

Robert Fico pred kamerami vedno s odborármi prezentoval dohodu na dôchodkovom strope, o ktorej chce rokovať aj s partnermi. A už dnes je jasné, že tento ich kompromis podporu tak ľahko nenájde ani v samotnej koalícii. "Môžme teda povedať zaručene, že v prípade ženy, ktorá vychovala viac detí, by bol dôchodkový vek 63 rokov a ak vychovala jedno dieťa, tak 64 rokov. V prípade mužov je to stále 65 rokov," prezentoval svoj návrh predseda strany SMER-SD Robert Fico. 

SNS má vyššie ambície 

Jeho ambície ale narazili na vyššie ambície. A to priamo jeho koaličných partnerov, strany SNS a Most-Híd. Kým Fico poslal odkaz cez kamery Adnrej Danko ho vo štvrtok oslovil cez sociálnu sieť. "Predseda strany SNS ako aj strana nepodporia návrh zákona, ktorý predložil predseda strany Smer-SD. Tento návrh je podľa slov Andreja Danka málo ambiciózny. Slovenská národná strana sa už od  začiatku snaží presadiť, aby bol odchod do dôchodku u mužov v 64 roku života a u žien 63 rokov," uviedol hovorca Andreja Danka, Tomáš Kostelník.

Most-Híd nechce pretekať 

No a hneď potom reagoval predseda strany Most-Híd, Béla Bugár. "Duplom musím povedať, že s tým nesúhlasíme, aby tu boli rôzne preteky. Pretože ja tiež môžem navrhnúť, aby sme šli do dôchodku od 60. Mne by to vyhovovalo a nielen mne." Zdá sa, že tak skoro sa zákon dať dokopy nepodarí. Svoje výhrady má aj opozícia. 

Zatiaľ čo podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová hovorí o populistických opatreniach, Igor Matovič (OĽaNO) napokon verí, že sa dohodnú. "S touto témou prišiel Smer, adoptoval si tam našu podmienku, aby sa zohľadnil počet detí a keď to dotiahneme dokonca, ja verím, že a dohodneme." Podľa Miroslava Beblavého by sa vek odchodu do dôchodku mal predsa len nechať na občanoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy