Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Snem zobral na vedomie rozhodnutie RP zostať v koalícii
Zdielať na

Snem zobral na vedomie rozhodnutie RP zostať v koalícii

Zdroj: SITA/Gabriel Lipták

Strana bude striktne dbať na dodržiavanie Koaličnej zmluvy. Na sneme mečiarovci schválili zmenu stanov.

Delegáti na mimoriadnom sneme Ľudovej strany-HZDS v Ružomberku dnes zobrali na vedomie uznesenie Republikového predstavenstva, že strana zostáva v koalícii, ale bude striktne dbať na dodržiavanie Koaličnej zmluvy. Na sneme mečiarovci schválili zmenu stanov.

Ako uviedla na tlačovej besede ústredná tajomníčka strany Zdenka Kramplová, do stanov delegáti zakomponovali ustanovenia o poškodzovaní záujmov strany."Presne sme zadefinovali, že kto poškodzuje záujem strany, aby bolo možné vyvodiť dôsledky. Prebrali sme to od CDU/CSU z Nemecka," uviedla Kramplová.

ĽS-HZDS bude mať po novom nie dvoch, ale troch podpredsedov. Kandidátom na tento post sa však dnes delegáti nezaoberali. Nového, tretieho, podpredsedu strany zvolí 26. januára 2008 Republikové predstavenstvo.

Novelizované stanovy predlžujú volebné obdobie v straníckych funkciách z dvoch na štyri roky a pri niektorých funkciách z jedného na dva. Aj keď funkcionári budú stále volení zdola a nie nominovaní zhora, vyššie orgány strany získavajú kompetencie odvolať nižších funkcionárov.

Znamená to, že krajská organizácia bude môcť napríklad odvolať okresného predsedu. Centrála ĽS-HZDS bude môcť po zmene stanov vstupovať do hospodárenia krajských a okresných štruktúr strany. Delegáti tiež zlúčili Stanovy a rokovací poriadok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy