Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Odvolanie Pašku by znamenalo pád celej koalície
Zdielať na

Odvolanie Pašku by znamenalo pád celej koalície

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Premiér Robert Fico dnes pohrozil pádom celej koalície, ak by prešiel návrh opozície na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) pomocou hlasov ĽS-HZDS.

Premiér Robert Fico dnes pohrozil pádom celej koalície, ak by prešiel návrh opozície na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) pomocou hlasov ĽS-HZDS. Fico a šéf Smeru zároveň odmietol aj prípadné podmienky ĽS-HZDS po doteraz najväčšej koaličnej kríze pre sporné prevody pozemkov.

Vedenie strany Vladimíra Mečiara v noci nadnes rozhodlo, že z koalície nevystúpi napriek tomu, že premiér navrhol odvolanie jej nominanta, ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu.

"To snáď si nikto nemyslí teraz, že pán Mečiar bude trestať Smer a predsedu vlády za to, že predseda vlády vyvodil štandardnú politickú zodpovednosť (...) Ak by padol Pavol Paška, padla by celá koalícia," vyhlásil Fico v Slovenskom rozhlase.

ĽS-HZDS zatiaľ nedala po návrhu Fica na zosadenie Jureňu stanovisko, ako sa zachová v pondelok pri hlasovaní o odvolaní šéfa parlamentu. Na odvolanie predsedu parlamentu je potrebná nadpolovičná väčšina všetkých 150 zákonodarcov.

Fico varoval tiež ĽS-HZDS pred dôsledkami, ak by neprešiel v parlamente prezidentom vrátený zákon o sociálnom poistení alebo štátny rozpočet. "HZDS, ak chce pokračovať v tejto vládnej koalícii, tak môže pokračovať len tak, že bude dôsledne plniť programové vyhlásenie vlády, iná cesta neexistuje, žiadne podmienky," povedal Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy