Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
ĽS-HZDS rokuje o stanovách
Zdielať na

ĽS-HZDS rokuje o stanovách

Zdroj: SITA/Gabriel Lipták

ĽS / HZDS návrh nových stanov oficiálne nezverejnila, podľa Mečiara by sa však mali rozšíriť kompetencie vedenia voči funkcionárom a zvýšiť disciplína v strane.

ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara dnes začala po piatkovom rozhodnutí o zotrvaní vo vládnej koalícii rokovať na mimoriadnom sneme o úprave stanov, ktoré by mali posilniť právomoci straníckej centrály. Očakáva sa tiež Mečiarove vyjadrenie k ďalšiemu vývoju v koalícii, ktorá sa pre spory o kontroverzné prevody štátnych pozemkov takmer dostala na pokraj rozpadu.

ĽS-HZDS návrh nových stanov oficiálne nezverejnila, podľa Mečiara by sa však mali rozšíriť kompetencie vedenia voči funkcionárom a zvýšiť disciplína v strane. Mečiarova strana - kedysi najpopulárnejšie politické zoskupenie na Slovensku - v posledných rokoch zápasí s klesajúcimi preferenciami.

"Bude tam právo centrály vstupovať do rozhodovania, právo centrály kontrolovania politickej činnosti, či je alebo nie je, a kde sa nebudú plniť úlohy, aj právo odvolať," povedal Mečiar novinárom tento týždeň. Odmietol však, že by nové stanovy stranu centralizovali.

Viacnásobný premiér z 90. rokov Mečiar, ktorý vedie HZDS od jeho vzniku v roku 1991, si naposledy upevnil svoje postavenie na júnovom sneme v Nitre, kde obhájil predsednícku stoličku. Viacerí pozorovatelia však už v minulosti označovali HZDS ako stranu jedného muža - Vladimíra Mečiara, ktorého vládnutie si najmä v rokoch 1994 až 1998 vyslúžilo nielen ostrú kritiku opozície, ale aj zahraničia.

Dnešný snem sa koná krátko po vyvrcholení doteraz najväčšieho sporu súčasnej trojkoalície Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS. Predseda vlády Robert Fico totiž v piatok proti vôli ĽS-HZDS navrhol odvolanie ministra pôdohospodárstva z Mečiarovej strany Miroslava Jureňu.

Minister je podľa premiéra zodpovedný za sporné prevody štátnej pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde, ktorá sa dostala do rúk firme údajne blízkej ĽS-HZDS. Vedenie síce v noci z piatka na dnes napriek premiérovmu návrhu na zosadenie Jureňu rozhodlo o zotrvaní v koalícii, Mečiar však ešte v piatok vyhlásil, že súčasná vláda nevydrží celé štvorročné funkčné obdobie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy