Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Protest proti útoku polície na kazašskú novinárku
Zdielať na

Protest proti útoku polície na kazašskú novinárku

Zdroj: Guy Freeman

Organizátori akcie chcú taktiež vyjadriť nespokojnosť s tým, že prezident Ivan Gašparovič udelil hlave Kazašskej republiky Nursultanovi Nazarbajevovi vysoké štátne vyznamenanie Biely dvojkríž prvej triedy.

Občianska konzervatívna strana (OKS) v spolupráci s organizáciou Občiansko-demokratická mládež a iniciatívou Občania proti totalite pripravuje protestnú akciu, ktorá bude v pondelok o 17:00 pred Prezidentským palácom v Bratislave.

Protest má byť reakciou na policajný zákrok proti poľskej novinárke kazašského pôvodu Balli Marzecovej. Organizátori akcie chcú taktiež vyjadriť nespokojnosť s tým, že prezident Ivan Gašparovič udelil hlave Kazašskej republiky Nursultanovi Nazarbajevovi vysoké štátne vyznamenanie Biely dvojkríž prvej triedy. Protest sa uskutoční pod heslom Všetkým nám ústa nezalepíte! Informoval Ondrej Dostál z OKS.

Novinárku Balli Marzecovú zatkla bratislavská polícia v stredu, keď počas Nazarbajevovej návštevy v Prezidentskom paláci nahlas vyjadrovala nespokojnosť s kazašským režimom.

Tvrdý zásah polície a okolnosti, ktoré k nemu viedli, vyšetruje nezávislá inšpekcia Ministerstva vnútra SR na pokyn šéfa rezortu Roberta Kaliňáka. Podľa informácií hovorcu Ministerstva zahraničných vecí SR Jána Škodu je výmena najvyšších štátnych vyznamenaní bežnou súčasťou takých oficiálnych štátnych návštev, akou bola aj návšteva kazašského prezidenta v SR.

Návrh na výmenu vysokých štátnych vyznamenaní dala kazašská strana a SR v duchu zaužívanej medzinárodnej diplomatickej praxe reagovala recipročne. Preto nebolo potrebné, aby sa týmto návrhom zaoberala vláda, dodal Ján Škoda.

Zdielať na

Najčítanejšie správy