Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedci sa pokúsia nafilmovať svet atómov
Zdielať na

Vedci sa pokúsia nafilmovať svet atómov

Zdroj: {dpade1337}'s/ilustračné

Ľudia by o niekoľko rokov mohli uvidieť film, na ktorom bude zachytený pohyb atómov v živých tkanivách.

Ľudia by o niekoľko rokov mohli uvidieť film, na ktorom bude zachytený pohyb atómov v živých tkanivách. Skupina vedeckých tímov z 13 krajín, medzi ktorými je aj Slovensko, sa o to pokúsi v projekte XFEL. Centrom výskumu bude Nemecko, kde postavia nový podzemný urýchľovač. Projekt považuje Európska únia za prioritný, vedci by v reálnom čase a rozlíšení mali zachytiť pohyb najmenších častíc.

"Ide o jedinečný projekt, ktorý bude mať ďalekosiahle dôsledky pre naše poznanie," povedal ČTK zástupca Slovenska v projekte Pavol Sovák. Výsledky výskumu napríklad umožnia detailne spoznať štruktúru materiálov či posunúť znalosti v oblasti biológie, medicíny alebo biochémie.

Na snímanie častíc použijú vedci špeciálny laserový röntgen. Ten dokáže vyhotovovať holografické snímky atómových štruktúr v extrémne krátkych časových odstupoch. To umožní doslova vidieť pohyb atómov a ďalších častíc. Zoradením záberov by nakoniec vznikol film. Vedci by tak mohli detailne spoznať proteíny alebo vzorky DNA.

Experimenty sa budú vykonávať na novom, tri kilometre dlhom urýchľovači, ktorý vybudujú pri Hamburgu v Nemecku. Projekt oficiálne odštartovali v júni tohto roku. Jeho výstavba potrvá do roku 2013, keď sa uskutočnia prvé pokusy. Plnú prevádzku dosiahne urýchľovač v roku 2015.

Za členstvo vo výskume bude Slovensko platiť. Ročný poplatok je v prvých rokoch 1,3 milióna eur (približne 43,5 milióna korún). Peniaze sa však Slovensku podľa Sováka vrátia. Slovenské firmy budú mať napríklad možnosť zúčastniť sa na výstavbe či prevádzke nového urýchľovača. Okrem toho súčasťou vedeckých tímov budú vedci zo slovenských pracovísk. Slovensko tak podľa Sováka získa špičkových odborníkov.

Celý projekt zastrešuje nemecké národné laboratórium DESY v Hamburgu. Stredisko má vyše 12-kilometrový urýchľovač. Na konštrukcii jeho zariadení sa podieľali vedci Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy