Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
ĽS-HZDS sa rozhodla zostať v koalícii
Zdielať na

ĽS-HZDS sa rozhodla zostať v koalícii

Zdroj: TV JOJ

Strana sa tak rozhodla napriek ohlásenému odvolaniu podpredsedu ĽS-HZDS Miroslava Jureňu z postu ministra pôdohospodárstva, ktoré presadil Fico po kontroverznom prevode pozemkov.

Ľudová strana-HZDS Vladimíra Mečiara zostane vo vládnej koalícii premiéra Roberta Fica. Po nočnom rokovaní vedenia ĽS-HZDS to povedala ústredná tajomníčka strany Zdenka Kramplová. Strana sa tak rozhodla napriek ohlásenému odvolaniu podpredsedu ĽS-HZDS Miroslava Jureňu z postu ministra pôdohospodárstva, ktoré presadil Fico po kontroverznom prevode pozemkov.

ĽS-HZDS zároveň vyzvalo najsilnejšiu vládnu stranu Smer-SD, aby dodržiavala koaličnú zmluvu. Odvolanie Jureňu totiž podľa nich zmluvu porušilo. Fica tiež požiadali, aby Slovenský pozemkový fond, ktorý sporný prevod lukratívnej štátnej pôdy umožnil, zveril pod kontrolu parlamentu. Doteraz ho ovládali najmä zástupcovia Smeru-SD a ĽS-HZDS.

"Republikové predstavenstvo jednomyseľne prijalo uznesenie, aby ĽS-HZDS zotrvala v koalícii. Súčasne žiada stranu Smer-SD, aby dodržiavala koaličnú zmluvu. Rovnako poverila republikové politické grémium, aby operatívne rokovalo v prípade, že bude porušená koaličná zmluva," spresnila Kramplová.

Podľa jej straníckeho kolegu Milana Urbániho sa ĽS-HZDS zachovala zodpovedne. Zároveň upozornil, že v budúcnosti by už vládne zoskupenie malo svoje vnútorné problémy riešiť na koaličnej rade a nie prostredníctvom médií. Priamej odpovedi na otázku, či koalícia vydrží celé štyri roky, sa však Urbáni vyhol. "Nikto nie je prorokom" dodal. Stranícky šéf Vladimír Mečiar ešte pred príchodom do Ružomberka pripustil predčasný pád vlády.

Meno Jureňovho nástupcu zatiaľ nie je známe. Podľa Kramplovej, o ktorej sa špekuluje ako o možnej ministerke pôdohospodárstva, sa vedenie strany touto otázkou na nočnom rokovaní nezaoberalo.

Koaličná kríza sa po rozhodnutí ĽS-HZDS zrejme upokojí. Pevnosť vládnej koalície však na budúci pondelok preverí hlasovanie o odvolaní predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Ak by ĽS-HZDS zahlasovala za Paškov odchod, kríza v koalícii by sa zrejme obnovila. "Nechajte sa prekvapiť," odpovedal Urbáni na otázku, ako budú poslanci ĽS-HZDS v pondelok hlasovať.

Mimoriadny stranícky snem sa bude dnes v Ružomberku podľa Kramplovej zaoberať už iba zmenami stanov. Očakáva sa však, že sa k ďalšiemu vývoju vo vládnej koalícii vyjadrí Mečiar, ktorý už po rokovaní pred novinárov nepredstúpil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy