Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Považské múzeum prezentuje Jánošíka
Zdielať na

Považské múzeum prezentuje Jánošíka

Zdroj: terchova-info-sk/ilustračné

Jej súčasťou je aj počítačová prezentácia venovaná Jánošíkovi, ako forme mýtu, ktorý prechádza dejinami.

Výstavu s názvom Juraj Jánošík v slovenskom ľudovom umení prezentuje Považské múzeum (PM) v Žiline v poľskom Múzeu w Bielsko-Bialej. Jej súčasťou je aj počítačová prezentácia venovaná Jánošíkovi, ako forme mýtu, ktorý prechádza dejinami, uviedla dnes Katarína Kozáková z Považského múzea v Žiline.

"Nepredstavuje Jánošíka ako historickú postavu, ale ako legendu, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou slovenských dejín a našla odraz v dielach umelcov," zdôraznila Kozáková s tým, že cez prezentáciu a niekoľko desiatok diel ľudových umelcov má poľský návštevník možnosť zoznámiť sa aj s reprezentatívnym výberom ľudových plastík, malieb na sklo, úžitkových predmetov, ktoré stvárňujú Juraja Jánošíka.

"Je to prvá výstava svojho druhu... záujem o jej prevzatie prejavili i ďalšie inštitúcie," povedala Kozáková.

Výstava je projektom, ktorý má upriamiť pozornosť na spoločné kultúrne dedičstvo v hraničných oblastiach Slovenska a Poľska. Zároveň má tiež poukázať na kultúrne tradície. Návštevníci výstavy majú k dispozícii zdarma propagačný materiál. Výstava s prezentáciou je verejnosti prístupná vo výstavnej sále múzea na zámku v centre mesta do 9. decembra.

Zdielať na

Najčítanejšie správy