Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vypovedali vyšetrovatelia prípadu Sendreiovej smrti
Zdielať na

Vypovedali vyšetrovatelia prípadu Sendreiovej smrti

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Vyšetrovatelia odmietli tvrdenia obžalovaných, že ovplyvňovali svedkov.

Výsluchom svedkov pokračovalo dnes odročené hlavné pojednávanie v prípade smrti 50-ročného Róma Karola Sendreia z Magnezitoviec. Ten zomrel po bitke na policajnej stanici v Revúcej 6. júla 2001. Za jeho umučenie je obžalovaných sedem bývalých policajtov z Revúcej a Jelšavy.

Pred senátom vypovedalo šesť svedkov. Medzi nimi boli aj vyšetrovatelia prípadu. Mali reagovať na tvrdenia dvoch obžalovaných, že pri rekonštrukciách udalostí neboli objektívni a ovplyvňovali svedkov. Vyšetrovatelia toto tvrdenie zásadne odmietli. Manželka jedného z obžalovaných ako svedkyňa povedala, že na júl 2001 sa pamätá dobre, pretože v tom čase mala ťažko chorú matku. Potvrdila, že manžela 5. júla 2001 náhle odvolali, ale ten po návrate domov nepovedal o čo išlo. O udalostiach súvisiacich so smrťou Karola Sendreia sa dozvedela z médií.

Pojednávanie pokračuje v stredu čítaním psychiatrických a psychologických posudkov obžalovaných. O pojednávanie v neprítomnosti požiadali traja Sendreiovi synovia. Jeden z nich by mal v ten deň mať pojednávanie na Okresnom súde v Rimavskej Sobote.

Za trestný čin mučenia a iného neľudského a krutého zaobchádzania s následkom smrti prokurátor obžaloval sedem bývalých príslušníkov obvodných policajných oddelení v Jelšave a Revúcej. Bývalý starosta Magnezitoviec Andrej H., na dvore ktorého sa celý incident 5. júla popoludní začal, je obžalovaný za pokus ublíženia na zdraví Sendreiovi. Traja Sendreiovi synovia sú obžalovaní za svoje konanie pri starostovom dome v čase, keď tam bol aj ich otec.

Karol Sendrei zomrel po bitke na policajnej stanici v Revúcej 6. júla 2001. Policajti otca s dvoma synmi pripútali večer 5. júla a nechali na chodbe stanice do rána. Ak súd uzná policajtov za vinných, hrozí im osem až pätnásť rokov väzenia.

Zdielať na

Najčítanejšie správy