Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vianočné trhy v Bratislave potrvajú dlhšie
Zdielať na

Vianočné trhy v Bratislave potrvajú dlhšie

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Tradičné trhy, ktoré sa začnú v piatok, potrvajú tridsaťjeden dní. Rozšíri sa aj vianočná výzdoba a osvetlenie v centre mesta.

Tohtoročné bratislavské Vianočné trhy budú o niekoľko dní dlhšie než predchádzajúce ročníky. Tradičné trhy, ktoré sa začnú v piatok, potrvajú tridsaťjeden dní. Rozšíri sa aj vianočná výzdoba a osvetlenie v centre mesta. Niektoré ulice budú osvetlené novými prvkami, ktoré podľa bratislavského magistrátu majú pripomínať lustre z Milána a Viedne.

"Sú to vlastne urobené konštrukcie, ktoré večer z diaľky pripomínajú slávnostné lustre vianočné, po vzore Milána alebo Viedne," povedal ČTK Dionýz Hutár z magistrátu. Dva väčšie "lustre" podľa neho ozdobia Primaciálne námestie a štyri menšie budú visieť na Klobučníckej ulici.

Na predaj vianočných darčekov je určených 65 stánkov, varené víno, punč či klobásy si ľudia môžu zakúpiť v 41 stánkoch, ktoré budú umiestnené na Hlavnom, Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí. V dvanástich stánkoch na nádvorí Starej radnice zas svoje výrobky predstavia remeselníci zo Združenia cechov historických remesiel.

"Bohužiaľ tento rok bude zrejme posledný. Stará radnica na niekoľko rokov bude uzavretá pre rekonštrukčné práce," povedal riaditeľ mestského múzea Peter Hyross.

Nové osvetlenie pribudne na Michalskej, Laurinskej a Ventúrskej ulici aj na Hviezdoslavom námestí. Osvetlenie, ktoré Bratislavčania poznali z predchádzajúcich rokov, mesto presunulo na iné ulice. "(Výzdoba) bude inštalovaná na ďalších uliciach v širšom centre mesta, ako je Poštová ulica, Námestie SNP alebo Staromestská ulica," dodal Hutár.

Vianočné osvetlenie začne v uliciach mesta svietiť na svätého Mikuláša 6. decembra a celková výzdoba v meste zostane do 7. januára. Do výzdoby mesta magistrát investoval vyše dvoch miliónov korún, ktoré pochádzajú z nájomného za stánky počas vianočných trhov.

Počas vianočných trhov budú na zabezpečenie poriadku posilnené hliadky mestskej polície. Celý priestor, kde sa trhy konajú, je navyše monitorovaný priemyselnými kamerami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy