Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obec chce pomôcť obetiam požiaru v osade
Zdielať na

Obec chce pomôcť obetiam požiaru v osade

Požiar zasiahol sociálne najslabšie rodiny. "Je nám jasné, že ich na dlhú dobu nikto neprichýli," hovorí starosta obce. Už dnes sa začala v miestnej základnej škole zbierka šatstva pre deti.

Pondelkový požiar v rómskej osade v Huncovciach v okrese Kežmarok zasiahol sociálne najslabšie rodiny. Pri požiari zhoreli dve chatrče, v ktorých žilo približne 20 až 22 ľudí, "podľa toho, koľkí sú na návšteve," povedal starosta obce Huncovce Jozef Majerčák.

Dnešnú noc prežili poškodení u svojich príbuzných a známych. "Budú mať však problémy napriek tomu, že majú v osade rodinu, veď okolo 600 ľudí má rovnaké priezvisko. Ale je nám jasné, že ich na dlhú dobu nikto neprichýli," dodal starosta. Obec plánuje pomôcť postihnutým obyvateľom. Už dnes sa začala v miestnej základnej škole zbierka šatstva pre deti. Okrem dospelých ostali bez strechy nad hlavou aj deti, z ktorých najmladšie má šesť rokov.

Starosta chce osloviť aj splnomocnenkyňu vlády pre rómske komunity Aninu Botošovú. "Či sa nenájde ešte nejaká rezerva do konca roka, aby sme mohli riešiť situáciu," povedal Majerčák. Obec sa pokúsi získať nejaké prostriedky aj od sponzorov. Či sa problém s bývaním podarí vyriešiť ešte do konca roka, starosta nevedel povedať.

V rómskej osade v Huncovciach žije približne 950 Rómov. V celej obci žije okolo 1 500 obyvateľov. Obec v minulosti investovala prostriedky do výstavby technickej infraštruktúry v rómskej osade. "Tu by bolo treba postaviť každý rok 30 bytov, a nie 30 bytov raz za desať rokov," povedal Majerčák.

Príčinou požiaru bolo podľa riaditeľa kežmarských hasičov Ericha Laufa zle inštalované vykurovacie teleso. Požiar v Huncovciach nie je zriedkavým prípadom vyhorenia chatrčí v rómskej osade. "Je to časovaná bomba," povedal Lauf. Pri likvidácii požiaru sa zranil jeden zasahujúci hasič a jeden z miestnych obyvateľov, ktorý pomáhal pri hasení.

Zdielať na

Najčítanejšie správy