Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lekári sa chcú sťažovať ombudsmanovi na pohotovosti
Zdielať na

Lekári sa chcú sťažovať ombudsmanovi na pohotovosti

Zdroj: Waldo Jaquith/ilustračné

Súkromným lekárom okrem iného prekáža, že zo zákona musia pracovať napríklad aj na pohotovosti v štátnej nemocnici, hoci sú podnikatelia.

Zástupcovia súkromných ambulantných lekárov sa chcú sťažovať ombudsmanovi na pohotovostné služby. Tie totiž podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislava Pásztora odporujú ľudským právam a sú príliš nízko ohodnotené. Postoj ministerstva zdravotníctva ČTK zisťuje.

Súkromným lekárom okrem iného prekáža, že zo zákona musia pracovať napríklad aj na pohotovosti v štátnej nemocnici, hoci sú podnikatelia. "Znamená to, že jeden podnikateľský subjekt je zákonom nútený, aby sa zúčastňoval na tvorbe zisku iného podnikateľského subjektu," vyhlásil Pásztor.

Niektorí ambulantní lekári navyše slúžia na pohotovosti len za 20 či 70 korún na hodinu a z tejto sumy ešte odvádzajú daň, dodal prezident ASL. Lekári by podľa neho mali za hodinovú prácu dostať aspoň 500 korún.

V najťažšej situácii sú podľa Pásztora detskí ambulantní lekári, pretože klesol počet detí, ktoré vyhľadávajú pomoc pohotovostí. Príjem lekárskej služby prvej pomoci je však závislý aj od počtu liečených pacientov. Zdravotné poisťovne, ktoré preplácajú náklady na liečbu, by preto mali pohotovostiam zvýšiť paušálne príspevky, dodal.

Problémy s obsadzovaním pohotovostí podľa lekárov ešte prehĺbila nedávno prijatá novela Zákonníka práce, ktorá obmedzila nadčasy zdravotníkom pracujúcim v nemocniciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy