Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Úrad KSK medzi prvými s pomôckami pre nevidiacich
Zdielať na

Úrad KSK medzi prvými s pomôckami pre nevidiacich

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Jeho cieľom je zlepšiť možnosti a podmienky prístupu k informáciám občanom s pohybovým a zrakovým postihnutím a zvýšiť bezpečnosť ich pohybu a možnosti orientácie v budove.

Košický samosprávny kraj (KSK) ako prvý medzi slovenskými vyššími územnými celkami vybavil budovu svojho úradu na Námestí maratónu mieru akustickými orientačnými majákmi s navádzacím systémom, informačnými tabuľkami s braillovým písmom a ďalšími technickými prostriedkami na pomoc zdravotne postihnutým občanom.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková, v rámci projektu Úrad bez bariér sa snaží prehlbovať proces integrácie občanov so zdravotným postihnutím do širšieho spoločenského prostredia.

Jeho cieľom je zlepšiť možnosti a podmienky prístupu k informáciám občanom s pohybovým a zrakovým postihnutím a zvýšiť bezpečnosť ich pohybu a možnosti orientácie v budove. Partnerom KSK v projekte je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Tento neštátny subjekt financuje KSK v rámci svojej pôsobnosti na úseku sociálnych vecí.

"V budove úradu sme na jednotlivých poschodiach a križovatkách nainštalovali akustické orientačné majáky. Tie zabezpečujú zvukovú orientáciu nevidiaceho a informujú ho o odboroch, ktoré sa nachádzajú na jednotlivých podlažiach. Chceme využiť možnosti akustického navádzača, ktorý funguje na rôznych frekvenciách. V budúcnosti je možné prepojenie navádzačov aj v mestskej hromadnej doprave na hlásenie príchodu spojov, v zdravotníctve, na úradoch," hovorí Zuzana Prextová z odboru sociálnych vecí KSK.

Majáky majú hlasový navádzací systém. Informujú nevidiaceho prostredníctvom hlásiča a ovládača, ktorý má k dispozícii. Okrem toho sú jednotlivé poschodia označené jednoduchými nitmi na všetkých zábradliach. Slabozrakým a nevidiacim zabezpečujú informáciu o orientácii medzi jednotlivými podlažiami.

V rámci projektu bol spracovaný aj tyflografický plán budovy Úradu KSK, ktorý nevidiacim poskytne komplexnú informáciu o situácii v budove. Plánik je čitateľný hmatom, reliéfny plán a mapa pomáha zlepšovať predstavu o priestore. Kancelárie úradu sú navyše označené informačnými tabuľkami s braillovým písmom s názvom príslušného odboru.

Na Úrade KSK už zrealizovali viaceré opatrenia, vytvárajúce podmienky pre pohyb zdravotne hendikepovaných osôb. V roku 2005 začal fungovať informačný kiosk pred budovou úradu, nainštalovali bezbariérový ozvučený výťah označený štítkami s braillovým písmom a pohyblivú schodiskovú plošinku, úrad upravil bezbariérové sociálne zariadenie v budove.

V roku 2006 a 2007 vybudoval nájazdové rampy pri vstupe, ich osvetlenie a zábradlia, vydláždil priestor pred budovou, namontoval drevené zábradlie vo vstupnej časti budovy úradu.

Podľa údajov Štatistického úradu SR je v Košickom kraji 4390 zrakovo postihnutých občanov, 7319 sluchovo postihnutých, 21 960 mentálne postihnutých a 22 037 pohybovo postihnutých občanov .

Zdielať na

Najčítanejšie správy