Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na námestí SNP protestovali proti Ficovej vláde
Zdielať na

Na námestí SNP protestovali proti Ficovej vláde

Zdroj: TV JOJ

Niekoľko stoviek ľudí dnes prišlo na bratislavské Námestie SNP vyjadriť protest proti politike súčasnej vlády premiéra Roberta Fica.

Niekoľko stoviek ľudí dnes prišlo na bratislavské Námestie SNP vyjadriť protest proti politike súčasnej vlády premiéra Roberta Fica. Zároveň si pripomenuli výročie udalostí z novembra 1989, ktoré viedli k pádu totalitného komunistického režimu. Zhromaždenie zvolala mimoparlamentná Občianska konzervatívna strana (OKS) spoločne s ďalšími organizátormi.
    

"Chceme dať jasne najavo svoj dôrazný nesúhlas s metódami a praktikami vládnutia, ako aj s politikou, ktorá prekračuje hranice demokratického mandátu akejkoľvek vlády," vyhlásil pred účastníkmi mítingu člen OKS Juraj Petrovič.
   

Priamo na miesto, kde sa pred 18 rokmi prihovárali rečníci davu tisícov nespokojných Slovákov, dnes prišli stovky ľudí. Cieľom organizátorov protestu proti politike Ficovho kabinetu, ktorá podľa nich niektorými svojimi krokmi popiera zdravý rozum, nebolo dosiahnuť odstúpenie vlády ani predčasné voľby.

"Ide nám o to, aby si aj vláda uvedomila, že je tu dosť veľa občanov, ktorí chcú vyjadriť svoj nesúhlas verejne," doplnil Petrovič.
    

Konzervatívci vláde napríklad vyčítali, že návrhmi viacerých zákonov ohrozuje základné ľudské práva, útočí na slobodu slova a médiá, neustálymi útokmi na zdravotné poisťovne ohrozuje systém zdravotnej starostlivosti a mnohé ďalšie kroky.
    

Udalosti z novembra 1989 odštartovali vlnu demonštrácií, ktoré viedli k pádu socialistického zriadenia. Dnešný štátny sviatok Dňa boja za slobodu a demokraciu sa na Slovensku aj v susednom Česku pripomína pri príležitosti výročia tvrdého policajného zásahu proti vysokoškolským študentom v Prahe. Zhromaždenie vysokoškolákov vtedy rozohnali policajti a zranili pri tom takmer 600 ľudí.
    

Pri príležitosti spomienky na takzvanú Nežnú revolúciu sa v centre hlavného mesta uskutočnilo viacero zhromaždení. Popoludní sa pred prezidentským palácom zišli stúpenci Slovenskej pospolitosti, ktorá je obviňovaná z pravicového extrémizmu. Míting zorganizovali tiež komunisti.

Zdielať na

Najčítanejšie správy