Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spochybňovanie holokaustu nemôže byť trestné
Zdielať na

Spochybňovanie holokaustu nemôže byť trestné

Zdroj: SITA/Michal Burza

Vodcovi SP neprekážajú maďarské gardy - každý má právo brániť svoj národ, tvrdí

Maďarské gardy, kritizované slovenskými politikmi, neprekážajú nacionálnej Slovenskej pospolitosti.

Jej vodca Ivan Sýkora nevidí nič zlé na tom, že niekto chce chrániť svoj národ. "Ľudia nevedia nič o maďarských gardách a hneď ich odsúdili, pritom si neoverili, či sú informácie pravdivé. Maďarské gardy, ak sa potvrdí, že sú naozaj šovinistické, že by chceli obmedzovať práva Slovákov, tak sú odsúdeniahodné. Ale zatiaľ nevidím žiaden problém v tom, keď si chce niekto chrániť svoj národ a svojich ľudí, uctievať si svoje osobnosti a chodiť opravovať pamätníky," povedal počas zhromaždenia Iniciatívy za slobodu slova pred prezidentským palácom v Bratislave.

S Národnou stranou, zakladateľkou českých gárd, pospolitosť nemá kontakt, v Česku spolupracuje s extrémistickým Vlasteneckým frontom.

Na námestie, kde pred rokom pospolitosti nepovolili demonštráciu, dnes prišlo asi 30 jej stúpencov, oficiálne na protest Iniciatívy za slobodu slova proti návratu totality, obmedzovaniu občianskych práv. Podpisovala sa aj petícia proti pripravovanému zákonu proti terorizmu a extrémizmu, za vypustenie paragrafov 421 a 422 - podpora a propagácia skupín, smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd z Trestného zákona.

Michal Laššák z Iniciatívy za slobodu slova spochybnil holokaust a obvinil štátnu moc, že bráni vedeckému skúmaniu a bezprecedentne obmedzuje slobodu slova. "Kým akákoľvek iná historická skutočnosť môže byť predmetom skúmania, názory na jej existenciu alebo neexistenciu predmetom verejných diskusií, židovský holokaust zostáva nedotknuteľný pod hrozbou trestu odňatia slobody," vyhlásil.

Sýkora varoval pred centralizáciou informácií a zavádzaním čipov do dokladov, čo považuje za krok vládnych štruktúr k ovládnutiu ľudí. Odsúdil opatrenia, prijaté po 11. septembri 2001. Útok na dvojičky zrejme urobila samotná americká vláda, tvrdil. S vládami spolupracujú médiá a ponúkajú ľuďom zábery, ktoré majú vyvolať strach. "Človek sa ľahko vzdáva svojich práv, keď pociťuje strach," povedal Sýkora. Niekoľkokrát vo vystúpení spomenul ako štátnou mocou nespravodlivo perzekvovaného šéfa zakázanej strany Slovenská pospolitosť - národná strana, ktorého nazýval vodca.

Pospolitosť funguje ako občianske združenie, na jej čele je Sýkora.

Zdielať na

Najčítanejšie správy