Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dedinské kiná inde končia, v Margecanoch však nie
Zdielať na

Dedinské kiná inde končia, v Margecanoch však nie

Zdroj: sxc.hu/ilustračné

V kine premietajú jeden deň v týždni a jeho ročná strata je približne 100 tisíc korún.

Zatiaľ čo väčšina dedinských kín na Slovensku skôr živorí, v Margecanoch na východnom Slovensku chcú do kinosály investovať 40 miliónov korún.

Kino prevádzkuje obecná samospráva, napriek jeho stratovosti o zrušení kina neuvažuje, povedal ČTK starosta obce Igor Petrik. Na Slovensku dodnes fungujú desiatky dedinských kín, viacerým hrozí zánik.

"Ak by sme kino zavreli, jeho obnovenie by už potom bolo veľmi ťažké," uviedol Petrik. V kine premietajú jeden deň v týždni a jeho ročná strata je približne 100 tisíc korún. Do sály však chce samospráva ďalej investovať, aby rozšírila možnosť jej využitia. Peniaze chce získať z európskych fondov.

Aj kino v Margecanoch pritom tento rok postihlo zrušenie kultúrnych poukazov, ktoré umožňovali napríklad žiakom navštevovať premietania. Kým v minulom roku dosiahli tržby za lístky 238 tisíc korún, tento rok Petrik tržby odhadol len na 40 tisíc korún. Rozdiel medzi nákladmi a tržbami vykryje samospráva z vlastného rozpočtu.

Podobný problém majú tento rok aj ďalšie kiná na Slovensku. "Návštevnosť oproti minulému roku zatiaľ vo všetkých kinách klesla o 14 percent," povedala ČTK predsedníčka Združenia prevádzkovateľov a pracovníkov kín Mária Pichnarčíková. Do konca roka by tak do kín malo prísť o 500 tisíc divákov menej, čo je podľa Pichnarčíkovej značný prepad.

Na Slovensku bolo koncom minulého roku spolu 215 kín, čo je menej, ako bolo v roku 1945.

Zdielať na

Najčítanejšie správy