Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Odhalili pamätnú tabuľu k udalostiam z novembra 1989
Zdielať na

Odhalili pamätnú tabuľu k udalostiam z novembra 1989

Zdroj: SITA/Richard Nemec

Dôvod, prečo tabuľu osadiť práve teraz, vysvetlil Kvasnička tým, že čím ďalej je od novembrových udalostí, tým sa viac bagatelizujú.

Pamätnú tabuľu k udalostiam z novembra 1989 má po 18 rokoch aj Trenčín. Osadili ju na budove mestského úradu. Špeciálna komisia sa zhodla na nápise "Na tomto námestí sa v novembri 1989 sformovalo občianske hnutie obyvateľov Trenčína, ktoré prispelo k zvrhnutiu komunistického režimu a k nastoleniu demokracie". Aktu prihliadalo niekoľko ľudí. Spomienku na november 1989 inicioval poslanec mestského zastupiteľstva Marián Kvasnička (KDH).

Dôvod, prečo tabuľu osadiť práve teraz, vysvetlil Kvasnička tým, že čím ďalej je od novembrových udalostí, tým sa viac bagatelizujú. "Od novembra 1989 každý boží deň je dôvod oslavovať, že chodím do kostola bez toho, aby som sa triasol, že ma niekto udá, že môžem písať, čo chcem, študovať a voliť," povedal Kvasnička, ktorý mal predtým diskusiu s gymnazistami.

Na otázku, čo si myslí o bývalých komunistoch, ktorí naďalej zastávajú verejné funkcie v štátnej správe a samospráve, sa Kvasnička vrátil práve k novembru 1989.

"Hromada ľudí, ktorí boli pri tom v prvých týždňoch, boli romantici, idealisti, nemali konkrétnu predstavu, kam to smeruje. Až keď to bolo všetko hotové, odvaha zlacnela a bolo možné rozprávať čokoľvek, potom prišli frajeri, potom prišli profíci a architekti moci. Neboli sme pripravení chňapnúť tú kosť, ktorú nazývame moc. Robíme to, čo vieme a chceme a využívame obrovskú silu, ktorú nám dal november, a to je sila jedného hlasu," povedal Kvasnička, ktorý dúfa, že týchto stárnucích ľudí odveje čas.

Zdielať na

Najčítanejšie správy