Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci chcú otvorenie pracovného trhu
Zdielať na

Poslanci chcú otvorenie pracovného trhu

Zdroj: TV JOJ

Naši europoslanci podporia správu Európskeho parlamentu o odstránení hraničných kontrol v rámci EÚ, žiadajú aj otvorenie pracovného trhu

Slovenskí europoslanci podporia vo štvrtok správu Európskeho parlamentu (EP) o odstránení kontrol na vnútorných hraniciach EÚ, no chcú, aby staršie členské krajiny čo najrýchlejšie otvorili novším členom aj svoje pracovné trhy.

"Naším vstupom do schengenskej zóny dôjde k symbolickému odstráneniu zvyškov železnej opony a našich občanov už nebudú na hraniciach obťažovať," uviedol pre SITA Miloslav Mikolášik (KDH). Zároveň si želá, aby slovenské úrady dôkladne strážili východnú hranicu pred nelegálnymi imigrantmi, ale tak, aby sa nezhoršovali naše vzťahy s Ukrajinou.

Staršie členské krajiny by mali podľa poslanca teraz prikročiť k rýchlemu odstráneniu prekážok vedúcich k úplnému otvoreniu pracovného trhu v EÚ. "Európa je totiž o voľnom pohybe osôb, práce, tovarov a kapitálu," zdôraznil Mikolášik.

Podobne pre agentúru SITA zhodnotil situáciu aj Milan Gaľa (SDKÚ-DS). Irena Belohorská (ĽS-HZDS) vo svojom vystúpení v pléne vyzvala Európsku úniu, aby rešpektovala aj ostatné práva nových členských krajín a aby "prestala privilegovať na pracovnom trhu imigrantov z tretieho sveta pred občanmi z nových krajín únie."

Monika Flašíková-Beňová na pôde EP vyhlásila, že "slovenská vláda zvládla prípravu na vstup do Schengenu." Poslanci EP sa na zasadaní v Štrasburgu vo štvrtok vyjadria k rozšíreniu schengenskej zóny o ďalších deväť krajín vrátane Slovenska. V správe EP sa píše, že "krajiny sú na vstup pripravené." Európsky parlament požiada Európsku komisiu, aby aj po odstránení hraníc 21. decembra monitorovala, či noví členovia spĺňajú svoje záväzky.

Pri Slovensku hodnotenie spomína viacero problematických oblastí, ktoré však boli podľa poslancov postupne doriešené, alebo sa práve implementujú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy