Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nemocnici zákaz operácií až do vyšetrenia prípadu
Zdielať na

V nemocnici zákaz operácií až do vyšetrenia prípadu

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

V levickej nemocnici platí zákaz plánovaných operácií až do vyšetrenia prípadu infikovania piatich ľudí baktériou.

V levickej nemocnici platí zákaz plánovaných operácií až do vyšetrenia prípadu infikovania piatich ľudí baktériou. Povolené sú len urgentné chirurgické zákroky.

"Zákaz zrušíme, keď sa zistí a odstráni príčina toho, prečo prišlo k ohrozeniu života piatich ľudí, u ktorých ešte ani nevieme, či nebudú mať trvalé následky na zdraví," povedal hlavný lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík.

Ako zdôraznil, operácie zatiaľ nemôže povoliť v záujme ochrany pacientov i zdravotného personálu.

Baktéria klebsiela species, ktorá spôsobila ťažké komplikácie u štyroch detí a jedného muža, operovaných v levickej nemocnici, sa nepotvrdila ani u zdravotníckeho personálu, ani v operačnej sále traumatológie, kde sa pacienti nakazili. V poriadku boli aj ostatné operačné sály v nemocnici. Ševčík však upozorňuje na to, že hygienici odobrali vzorky až niekoľko dní po infikácii pacientov. "Príčina mohla byť dovtedy odstránená," konštatuje Ševčík.

Podľa predbežných informácií sa pacienti zrejme infikovali anestetikom Profopol. Podľa zistení Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv bola nepoužitá ampulka v poriadku, mikroorganizmy našli v použitej. Ako sa však baktéria do ampulky dostala, zostáva stále záhadou.

"Prípad ďalej prešetrujeme, teraz preskúmame chorobopisy nakazených pacientov a v prípade potreby zoberieme aj ďalšie vzorky," uviedla Adriana Czigányiová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy