Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gašparovič vrátil spornú dôchodkovú novelu
Zdielať na

Gašparovič vrátil spornú dôchodkovú novelu

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Gašparovič vrátil parlamentu spornú novelu, ktorá obsahovala protichodné ustanovenia o možnosti vstupu občanov do druhého dôchodkového piliera

Prezident Ivan Gašparovič vrátil parlamentu spornú novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá obsahovala protichodné ustanovenia o možnosti vstupu občanov do druhého dôchodkového piliera.

Na vrátení novely sa prezident tento týždeň dohodol s predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

"Ak právna norma obsiahnutá v ustanovení zákona nie je formulovaná jednoznačne a pre jej adresáta nie je jednoznačne zrozumiteľná (...), jej obsah nie je v súlade s obsahom princípu právneho štátu," zdôvodnil svoje rozhodnutie Gašparovič. Prezident navrhol upravené znenie novely.

Zmätočné ustanovenia v novele, ktorou chcelo ministerstvo práce upraviť dôchodkový systém v prospech štátom kontrolovanej Sociálnej poisťovne, vzniklo minulý týždeň počas záverečného prerokúvania novely v parlamente.

Poslanci odhlasovali aj pozmeňovací návrh podpredsedníčky opozičnej SDKÚ-DS Ivety Radičovej, hoci predtým prijali opačné ustanovenie.

Legislatívny odbor parlamentu najskôr na pokyn Pašku sporný pozmeňovací návrh z textu novely odstránil, po protestoch opozície sa však predseda Národnej rady nakoniec dohodol s prezidentom, že poslanci novelu upravia po jej vrátení hlavou štátu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy