Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bezdomovci nafotili kalendár
Zdielať na

Bezdomovci nafotili kalendár

Kalendár pokrstili moderátorka Adela Banášová a režisér Juraj Johanides spolu s bezdomovcami.

Bratislavskí bezdomovci sa zahrali na "bohov" a výsledkom je kalendár pouličného časopisu Nota bene s 12 fotografiami na rok 2008. Predávať ho budú za 150 korún, z čoho polovička má pomôcť predajcom prežiť začínajúcu zimu. Kalendár pokrstili moderátorka Adela Banášová a režisér Juraj Johanides spolu s bezdomovcami.

Bezdomovci si zapózovali v úlohách rôznych božstiev, aby podotkli, že všetci bez rozdielu sú stvorení na obraz boží. Preto kalendár nepokrstili klasickým polievaním, ale mu spoločne "vdýchli dušu".

Fotografovanie vraj bolo veľmi zábavné, aj keď bolo robené úplne "na kolene". "Fotilo sa v priestoroch nášho združenia, namiesto reflektorov poslúžila stolová lampa, ako kostýmy boli z divadla Nota bene a čo dom dal," popísala Sandra Tordová z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré časopis vydáva.

Autorkou konceptu kalendára je divadelníčka Anna Grusková, ktorá už s Nota bene spolupracovala na divadelnej hre o probléme bezdomovectva Krvavý kľúč. "Chcela som vyjadriť ten pocit spolupatričnosti všetkých ľudí tým, že bezdomovci budú oblečení ako bohovia z rôznych náboženstiev," povedala ČTK.

"Veľmi sa mi páči, okrem toho nápadu, ktorý už bol x-krát ospevovaný, je to aj výtvarne veľmi pekné," poznamenala krstná mama kalendára Banášová. Vyťažená moderátorka sa popri práci venuje viacerým benefičným aktivitám. "Ak je moja tvár v tom stave, že pritiahne väčší záujem, tak to treba využiť," doplnila.

Každý rok občianske združenie hľadá možnosť, ako by si bezdomovci v zime mohli prilepšiť. "Mnohí bývajú v komerčných ubytovniach pre bezdomovcov, a tie sa pohybujú v cenách od 3 000 do 5 000 Sk mesačne," vysvetlila Tordová. Dodala, že najkrajšie sviatky roka, Vianoce, sú nepríjemné pre ľudí bez domova, keď ich nemôžu stráviť ani v teple.

Vlani sa s časopisom predávala knižka Postrehy z ulice od bývalého predajcu Júliusa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy