Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podľa Čaploviča na zahraničných študentov v Bratislave útočil aj Róm
Zdielať na

Podľa Čaploviča na zahraničných študentov v Bratislave útočil aj Róm

Zdroj: SITA/Dušan Hein

Podľa Čaploviča piatkový útok na zahraničných študentov v Bratislave zrejme nesúvisel s farbou pleti a nemal rasový podtext

Piatkový útok na zahraničných študentov v Bratislave zrejme nesúvisel s farbou pleti a nemal rasový podtext. "Zistilo sa, že tam bol Róm útočníkom a jeden Arab zase voči černochom. Možno, že to bol rasizmus, aj nebol rasizmus, čiže to bol vnútorný útok," povedal dnes vicepremiér pre ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.

Podľa jeho informácií bol útok vzájomný. Polícia zatiaľ obvinila šesť Bratislavčanov z výtržníctva, že by medzi nimi bol Róm, nepotvrdila.

O incidentoch v Bratislave, Nitre a Trnave z posledného obdobia hovorila v utorok Čaplovičom vedená Rada vlády pre menšiny a etnické skupiny. Vicepremiér dnes povedal, že vláde odporučia, aby sa aj v represii voči extrémizmu vytvorili podmienky, aby takéto javy nepokračovali.

K bratislavskému prípadu dodal, že nechce znevažovať žiadny útok. "Som za to, aby sa vytvorila nulová tolerancia," vyhlásil. Troch študentov z Grécka, Líbye a Saudskej Arábie napadli v piatok neskoro večer na Špitálskej ulici. Jeden z poškodených médiám povedal, že ich napadlo asi 20 holohlavých mužov.

Polícia ich podľa neho videla utekať z miesta činu, ale nešla za nimi. Prepadnutí skončili v nemocnici. Polícia odvtedy prípad vyšetruje aj ako ublíženie na zdraví. Preverujú aj verziu, že v Bratislave išlo o pouličnú bitku. Podľa polície ani jedna strana nebola triezva.

Zdielať na

Najčítanejšie správy