Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri prepoistení asi podvádzali ľudia i zdravotné poisťovne
Zdielať na

Pri prepoistení asi podvádzali ľudia i zdravotné poisťovne

Zdroj: SITA/Ján Lörincz

Viac než 10.000 poistencov podalo prihlášky do dvoch poisťovní. A súkromné poisťovne zase ponúkali za prestup peniaze či dary.

Tohtoročné podávanie žiadostí o zmenu zdravotnej poisťovne sa asi nezaobišlo bez porušenia zákona zo strany žiadateľov, ale aj poisťovní. Tvrdí to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Viac než 10.000 poistencov totiž podalo prihlášky do dvoch poisťovní, čo zákon neumožňuje. Niektoré súkromné poisťovne zase protizákonne ľuďom údajne ponúkli za prestup peniaze alebo dary.

Úrad zistil, že časť žiadateľov poslala celkovo 25.000 prihlášok súbežne do dvoch rôznych poisťovní. "Je to porušenie zákona a úrad zváži, do akej miery využije právomoc na sankcionovanie," povedal dnes novinárom jeho predseda Richard Demovič.

Niektoré zo štyroch existujúcich súkromných poisťovní zase podľa zistení úradu asi lákali možných klientov prostredníctvom odmeny. "Sú dôvodné podozrenia, že došlo aj k porušeniu zákona. Vyslovene proti dikcii zákona bola ponúkaná, a dokonca vyplatená odmena za podpísanie prihlášky," povedal Branislav Juhás z úradu. Za porušenie zákona hrozí poisťovniam pokuta do päť miliónov korún.

O zmenu poisťovne požiadalo spolu viac ako 263.000 záujemcov, pričom úrad akceptoval prestup pre viac ako 232.000 ľudí. Vlani sa rozhodlo pre odchod ku konkurencii viac než 700.000 ľudí.

Najsilnejšou poisťovňou ostáva aj po strate necelých 14.000 poistencov štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Naďalej má takmer tri milióny klientov, čiže je v nej poistených viac ako polovica Slovákov. Najmenej klientov má aj napriek nárastu o skoro 56.000 nových poistencov Európska zdravotná poisťovňa, v ktorej bude s platnosťou od budúceho roka poistených necelých 125.000 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy