Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda súhlasila so stiahnutím posledných dvoch vojakov z Iraku
Zdielať na

Vláda súhlasila so stiahnutím posledných dvoch vojakov z Iraku

Zdroj: SITA/AP/Alaa al-Marjani/ilustračbé

Návrh čaká už len na shválenie parlamentu. Vojaci by mali opustiť Irak do konca septembra.

Vláda premiéra Roberta Fica dnes schválila návrh na stiahnutie posledných dvoch slovenských vojakov z Iraku. Dôstojníci by mali odísť z veliteľstva operácie Iracká sloboda do konca decembra, informovalo ČTK ministerstvo obrany. Návrh musí schváliť ešte parlament. Takmer stočlennú jednotku ženistov Slovensko stiahlo z Iraku už začiatkom roka.

Slovenskí vojaci pôsobili v Iraku od leta 2003, v službe sa vystriedalo viac ako 700 vojakov. Za úlohu mali najmä odmínovanie a ničenie nevybuchnutej munície. Neskôr sa ich mandát rozšíril aj o možnosť výcviku irackých síl. Náklady na misiu do polovice tohto roka presiahli 824 miliónov korún. Štyria členovia slovenského kontingentu v Iraku zomreli.

Po februárovom odsune ženistov ostalo v Iraku 11 slovenských vojakov, ktorí sa podieľali na výcviku Iračanov a pôsobili v koaličných štáboch. V apríli z krajiny odišli piati dôstojníci z výcvikovej misie NATO, ďalších štyroch vojakov z vedenia operácie stiahlo ministerstvo v júli.

Stiahnutie vojakov prisľúbila vláda Roberta Fica v programom vyhlásení. Premiér už skôr nasadenie slovenských vojakov v Iraku kritizoval a za nesprávny označoval aj americký vojenský zásah proti režimu bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Zdielať na

Najčítanejšie správy