Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzi lúpežníkmi už aj 13 ročný chlapec
Zdielať na

Medzi lúpežníkmi už aj 13 ročný chlapec

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Žiak len piateho ročníka rozbil okno a vlámal sa do rodinného domu. Ďalší má len pätnásť rokov a už je stíhaný za olúpenie o rok mladšieho chlapca.

Počet lúpeží neustále stúpa. Páchatelia sú buď zatiaľ neznámi, alebo sa ich vek neustále znižuje. Najnižší je trinásťročný chlapec. Škody bývajú niekoľko desiatok tisíc.

Trinásťročný Miroslav zo Štósu v okrese Košice-okolie sa vlámal do jedného rodinného domu v obci. Žiak piateho ročníka rozbil okno, dostal sa dnu a ukradol 30 CD a DVD, škody vyčíslili na tritisíc korún. Páchateľ vzhľadom na svoj vek nemôže byť trestne stíhaný.

Obvinenia z krádeže a porušovania domovej slobody si vyslúžil 17-ročný Michalovčan. Mladík sa v obci Nacina Ves v Michalovskom okrese vlámal do rodinného domu, odkiaľ odcudzil dva cestovné pasy, 150 ukrajinských hrivien a 150 dolárov. Majiteľke spôsobil škodu 4 300 korún.

Neznámy páchateľ úradoval v obci Prakovce v okrese Spišská Nová Ves, kde sa vlámal do dvoch garáží. Informovala o tom košická policajná hovorkyňa Jana Demajnovičová, so sebou si odniesol náhradné diely na nákladné autá a rôzne náradie.

Obeťou neznámeho lupiča sa na železničnej stanici v Smižanoch v Spišskonovoveskom okrese stala 71-ročná dôchodkyňa. Neznámy páchateľ ju napadol a keď spadla na zem ukradol jej kabelku s osobnými dokladmi, mobilným telefónom a 70 korunami. Prepadnutá žena sa zo zranení bude asi desať dní liečiť.

Obvineniam z lúpeže čelia traja mladíci z (17, 18, 19) z okresu Košice-okolie. Trojica v obci Ždaňa prepadla 15-ročného Mareka a 11-ročného Michala. Starší prišiel o mobil a z utŕžených zranení sa bude asi mesiac liečiť, Michalovi ukradli 120 korún a liečiť sa bude asi týždeň. Páchatelia sú stíhaní na slobode.

Dvaja neznámi lupiči prepadli pred obchodným centrom na Kalinovskej ulici v Košiciach 16-ročného Košičana. Ten po útoku prišiel o tisíc korún a dva telefóny, škody presiahli 26-tisíc korún.

Z lúpeže je obvinený aj 15-ročný Peter z Košíc, ktorý ešte v júni na Clementisovej ulici v Košiciach napadol o rok mladšieho chlapca a ukradol mu ruksak a mobil, škody vyčíslili na sedemtisíc korún. Páchateľ je stíhaný na slobode.

Doposiaľ z 15 vlámaní do pivníc v druhom bratislavskom okrese obvinil vyšetrovateľ 23-ročného Richarda P. z Galanty. Predmetom jeho záujmu boli hlavne bicykle a ich príslušenstvo. Medzi ukradnutými vecami boli napríklad aj tenisové rakety, snowboard, ďalekohľad, no nepohrdol ani značkovou obuvou či alkoholom.

Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Alena Toševová, krádežami spôsobil zhruba 260-tisícovú škodu, ďalšia asi 170 tisícová škoda vznikla poškodením priestorov a dverí. Pri poslednom vlámaní na Drieňovej ulici v poslednú októbrovú nedeľu Richarda polícia zadržala. Ukradnuté bicykle Richard predával 42-ročnému Bratislavčanovi, ktorému takýmto spôsobom splácal dlh, prípadne skončili u 27-ročného Bratislavčana.

Niektoré z odcudzených vecí policajti našli aj pri prehliadke pivničných priestorov, ktoré patrili Jánovi. Keďže obaja Bratislavčania vedeli, že získali ukradnuté veci, čelia obvineniam z podielnictva a obom hrozí až trojročný pobyt za mrežami. Rovnaký trest hrozí obvinenému Richardovi za krádež a poškodzovanie cudzej veci. Mladík je v policajnej cele aj s návrhom na vzatie do väzby. Či mal Richard prsty aj v ďalších prípadoch, polícia naďalej vyšetruje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy