Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maďarič navrhne, ako dosiahnuť lepšiu slovenčinu v praxi
Zdielať na

Maďarič navrhne, ako dosiahnuť lepšiu slovenčinu v praxi

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Vláda: Minister Harabin pripravil novely pre väzňov, ich telefonáty sa nebudú odpočúvať ani nahrávať

Okienka spisovného jazyka v médiách, jazykové kurzy pre zamestnancov štátnej správy, samosprávy, zlepšenie používania spisovnej slovenčiny u učiteľov či v učebniciach sú niektoré z opatrení, ktoré dnes vláde navrhne ministerstvo kultúry na zlepšenie úrovne slovenčiny.

Viaceré ustanovenia zákona o štátnom jazyku sa podľa rezortu nedodržiavajú. MK SR navrhuje viaceré opatrenia v ústrednej štátnej správe, miestnej štátnej správe a samospráve, v právnych normách a záležitostiach Európskej únie, v názvoch obcí, školstve, reklame, informáciách pre spotrebiteľa a osobitne v médiách.

Zodpovednosť médií za šírenie kultivovaného spisovného jazyka bola súčasťou zákona o štátnom jazyku. Navrhuje tiež, aby sa v konkurzoch na miesta redaktorov, hlásateľov a moderátorov - najmä verejnoprávnych médií, písomne aj ústne preverovala úroveň ich slovenčiny. Okrem toho chce hodnotenia jazykovej úrovne relácií, ktoré budú robiť odborníci navrhnutí ministerstvom kultúry v spolupráci s Radou pre vysielanie a retransmisiu.

Minister kultúry predloží stratégiu rozvoja knižníc na roky 2008 - 2013. Celkovo by si jej naplnenie vyžiadalo do 5 miliárd korún. Cieľom je vytvoriť také podmienky, aby knižničný systém v SR zohrával aktívnu úlohu v poskytovaní informácií a v sprostredkúvaní poznatkov. Súčasťou je ochrana a prezentácia starých a vzácnych tlačí, historických knižničných fondov a dokumentov, ktoré tvoria významnú časť národného kultúrneho dedičstva, podpora rozvoja ľudských zdrojov, celoživotného vzdelávania a skvalitňovania priestorových podmienok knižníc.

Novela zákona o výkone trestu uvoľňuje telefonovanie odsúdených. Obsah telefonátov nebude zaznamenávaný, ani odpočúvaný. Správa väzenstva bude zabezpečovať len meno, priezvisko a adresu volanej osoby a dĺžku rozhovoru a údaje o výške náhrady s tým spojenej. Precíznejšie upravuje rozdelenie dôchodkových dávok odsúdeného.

Priamo v zákone je upravené rozdelenie čistej odmeny za prácu na vreckové a úložné. Novým inštitútom je zavedenie preukazu odsúdeného, ktorý bude slúžiť na jeho identifikáciu, reguláciu pohybu a uplatnenia niektorých jeho práv. Bude v ňom fotografia, meno, priezvisko, základné číslo a čiarový kód.

Novela zákona o väzbe okrem iného obmedzí právo obvineného prijať v balíku zaslanom do ústavu cigarety a iné tabakové výrobky. Týmto návrhom sa sleduje to, aby sa sťažila možnosť prieniku drog do ústavov na výkon väzby.

Minister vnútra bude informovať o vyšetrovaní sťažností zadržaných, zaistených a obvinených osôb na zranenia, ktoré im mali spôsobiť policajti. Za prvý polrok podali občania 108 podaní, čo je o 21 menej ako vlani. V 13 prípadoch sa začalo trestné stíhanie, 8 podaní stále prešetrujú. Tri štvrtiny inšpekcia zamietla.

Išlo prevažne o účelové podania s cieľom oslabiť dôkaznú situáciu a dosiahnuť zníženie výšky hroziaceho trestu, respektíve vyhnúť sa trestnému stíhaniu. Nepreukázalo sa neoprávnené použitie donucovacích prostriedkov ani zranenia, na ktoré sťažovatelia najčastejšie poukazovali, uviedlo ministerstvo vnútra.

Vláda schvála aj dohodu o rozvojovej spolupráci so Srbskom. Dohoda bude platiť tri roky. Odsúhlasí aj Rámcovú dohodu so Švajčiarskom o spolupráci, zameranej na zníženie hospodárskych a sociálnych rozdielov v rámci rozšírenej Európskej únie. Prerokuje návrh Dohody medzi SR a Juhoafrickou republikou o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov diplomatických a služobných pasov a takisto návrh na zrušenie úlohy z Plánu legislatívnych úloh vlády na rok 2007.

Ide o novelu zákona o matrikách, ktorú ministerstvo vnútra na základe pripomienok obcí a miest dopracuje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy