Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Objasňujú krádeže obrazov za tri milióny korún
Zdielať na

Objasňujú krádeže obrazov za tri milióny korún

Zdroj: SITA/Marián Angelovič

Od júna do septembra tohto roka došlo v Michalovciach a Sobranciach minimálne k šiestim krádežiam, pri ktorých zmizli obrazy podľa predbežných odhadov za tri milióny korún.

Zo zločinu podielnictva na krádežiach obrazov za tri milióny korún obvinila michalovská polícia 51-ročného lekára Dušana K. z Michaloviec.

Ako dnes na tlačovej besede informovali riaditeľ košického krajského úradu justičnej a kriminálnej polície Rudolf Pilarčík a riaditeľ OR PZ Michalovce Dušan Šanta, od júna do septembra tohto roka došlo v Michalovciach a Sobranciach minimálne k šiestim krádežiam, pri ktorých zmizli obrazy podľa predbežných odhadov za tri milióny korún.

Podľa polície obvinený Dušan K. prevzal najmenej šesť obrazov, pochádzajúcich z krádeží vlámaním, v hodnote približne milión korún. Pri domovej prehliadke polícia u neho zaistila obrazy a rámy od obrazov. Ide o obrazy najmä ukrajinských autorov, no je medzi nimi aj obraz od Martina Benku za približne 400 000 korún. Podľa doterajších zistení polície obrazy ukradli ľuďom, ktorých obvinený lekár navštevoval ako pacientov, obrazy dokonca zmizli aj jeho kolegyni.

"Vykonali sme domové prehliadky u obvineného a ďalších podozrivých, pri ktorých sme našli viaceré obrazy pochádzajúce z krádeží, pričom sme zaistili aj výpočtovú techniku, kde boli obrazy zdokumentované," povedal Pilarčík.

Kradnuté obrazy okrem obvineného lekára našli aj u ďalších osôb - priekupníkov, ktorým však polícia nevie preukázať, že vedeli o tom, že obrazy pochádzajú z krádeží. Vysvetlil, že zásah nemohli odkladať, pretože Michalovce sú malé mestečko, kde každý každého pozná a mali obavy, že napriek maximálnemu utajeniu dôjde k úniku informácií, navyše manželka obvineného pracuje na michalovskom okresnom riaditeľstve polície.

Ako uviedol Pilarčík, obvinený sa priznal len k tomu, že sám poslal z Košíc na adresu michalovskej polície desať najmenej cenných obrazov, všetko ostatné popiera. Podľa polície sa obvinený zaujíma o výtvarné umenie okolo 30 rokov, pohyboval sa v zberateľských kruhoch a nebol v tomto odbore nijakým nováčikom, preto nemožno vylúčiť, že niektoré obrazy boli kradnuté aj na objednávku.

Na vyšetrovaní prípadu sa stále pracuje, pretože ide o organizovanú skupinu, ktorá možno operovala nielen na Zemplíne, ale aj v iných oblastiach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy