Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polovica Slovákov viní zo zhoršenia vzťahov Maďarsko
Zdielať na

Polovica Slovákov viní zo zhoršenia vzťahov Maďarsko

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Spomedzi všetkých opýtaných vinilo z ochladenia vzťahov maďarskú stranu 50 percent, medzi respondentmi slovenskej národnosti to bolo 56 percent.

Polovica občanov Slovenska sa domnieva, že za zhoršenie vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom môže skôr maďarská strana. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý dnes zverejnili Hospodárske noviny (HN). Opačný názor však mali zástupcovia maďarskej menšiny, ktorí v ankete zo skomplikovania vzťahov obviňovali viac Slovákov.

Spomedzi všetkých opýtaných vinilo z ochladenia vzťahov maďarskú stranu 50 percent, medzi respondentmi slovenskej národnosti to bolo 56 percent. Slovákov považovalo za hlavných vinníkov 13 percent účastníkov prieskumu, rovnakú zodpovednosť obom stranám prisúdilo 29 percent.

"Je prekvapujúce, že len polovica populácie si myslí, že za to môžu Maďari. Intuitívne by sa dalo očakávať, že to bude ešte viac," povedal HN sociológ Focusu Martin Slosiarik.

Najväčšiu zodpovednosť Maďarom prisudzovali v ankete voliči vládnych strán SNS (76 percent) a Smeru-SD (68 percent). Naopak Slovákov obviňovali voliči SMK, ktorá zastupuje maďarskú menšinu. Názory medzi voličmi najväčšej opozičnej strany SDKÚ-DS boli približne vyrovnané, hoci miernu prevahu malo hodnotenie, že za spory zodpovedá Budapešť.

Vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sa začali zhoršovať po nástupe vlády Roberta Fica, ktorej súčasťou je aj SNS obviňovaná z protimaďarských výrokov. Maďarskí politici v súčasnosti Slovensku vyčítajú najmä uznesenie parlamentu o nemennosti povojnových Benešových dekrétov. Tie zasiahli do práv maďarskej menšiny. Predstavitelia Slovenska zas Budapešť obviňujú, že nezakročila proti extrémistickej polovojenskej Maďarskej garde.
    
Názory na zodpovednosť za zhoršenie slovensko-maďarských vzťahov podľa Focusu (údaje sú v pct):
    

viac zodpovednosti má maďarská strana    viac zodpovednosti má slovenská strana    obe strany majú rovnakú zodpovednosť    neviem
respondenti SR    50    13    29    8
respondenti slovenskej národnosti    56    8    28    8
respondenti maďarskej národnosti    2    54    35    9
    
        

Zdielať na

Najčítanejšie správy