Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Choďte sa pozriet do Svinnej na minihrady
Zdielať na

Choďte sa pozriet do Svinnej na minihrady

Zdroj: ekoskanzen.com

Napodobeniny slovenských hradov prilákali do ekoskanzenu v Lietavskej Svinnej už 15 tisíc ľudí

Napodobeniny slovenských hradov prilákali do ekoskanzenu v Lietavskej Svinnej počas hlavnej turistickej sezóny, ktorá sa skončila v uplynulých týždňoch, približne 15 tisíc ľudí.

V minulých rokoch, keď sa skanzen ešte nemohol pochváliť miniatúrami Trenčianskeho, Budatínskeho či Lietavského hradu, chodilo o polovicu menej návštevníkov. ČTK to povedal Rastislav Tain z ekoskanzenu. Podľa neho je zatiaľ hotových 12 mini stavieb, do konca budúceho roka ich bude 25.

"V práci chceme naďalej pokračovať, pomáhajú nám aj dobrovoľníci zo Španielska, Dánska či Francúzska. Po zmenšeninách slovenských hradov sa chceme pustiť i do miniatúr, ktoré budú symbolizovať jednotlivé európske krajiny. Chceme tak upozorniť i na prijatie eura na Slovensku v roku 2009," dodal Tain.

Okrem mini hradov z pórobetónu, ktoré sú oproti originálom zmenšené dvestokrát, si návštevníci ekoskanzenu môžu pozrieť i niekoľko ďalších kuriozít. V obci neďaleko Žiliny stojí napríklad najväčšia železná ruža na svete, ktorá meria 2,49 metra. Múzeum sa môže pochváliť aj najväčším kľúčom, korytom, mečom, sekerou či kravským zvoncom na svete.

Návštevníci si môžu prezrieť aj kováčsku, tkáčsku či rezbársku dielňu alebo vodné kolesá, koniareň a konské postroje. Deti majú príležitosť nakŕmiť domáce zvieratá. Záujemcovia si môžu tiež zajazdiť na koni. Podľa Taina sa síce hlavná turistická sezóna už skončila, po dohode sa však dá ekoskanzen navštíviť aj počas jesenných a zimných mesiacov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy