Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
"Diaľničiari" dostali na mýto už osem ponúk
Zdielať na

"Diaľničiari" dostali na mýto už osem ponúk

Zdroj: Jason/ilustračné

Systém elektrického mýta má záujem vybudovať osem spoločností.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) dostala osem žiadostí o účasť v užšej súťaži na vybudovanie systému elektronického mýta.

ČTK o tom dnes informoval hovorca NDS Marcel Jánošík. Mená záujemcov o účasť v tendri za 20 miliárd korún bez dane z pridanej hodnoty však nespresnil.

"Do dnešného dňa mohli záujemcovia zasielať svoje žiadosti o účasť v užšej súťaži na komplexnú službu elektronického výberu mýta. Žiadosť o účasť mala obsahovať predloženie dokumentov, ktorými záujemcovia preukazujú splnenie podmienok súťaže," uviedol Jánošík.

NDS, ktorá prevádzkuje slovenské diaľnice a rýchlostné cesty, by mala osloviť vybraných záujemcov do 23. novembra. Otváranie obálok sa má predbežne uskutočniť 18. januára 2008. Mýto na diaľniciach a vybraných úsekoch ciest by mali na Slovensku platiť kamióny a autobusy od januára 2009.

Záujem o účasť v užšej súťaži zatiaľ pre ČTK potvrdilo konzorcium Satways, ktorého členmi sú spoločnosti Slovak Telekom, T-Systems a ABN Amro Bank.

Podľa internetového portálu iDoprava.sk sú ďalšími uchádzačmi francúzska firma Thales, taliansky Autostrade Group, spoločnosť Efkon, Kapsch, Sanef a Housing & Construction Holding ako aj konzorcium ToSy.sk.

Štátna diaľničná spoločnosť už v minulosti zrušila dva tendre na mýto. Prvú súťaž v auguste pre veľký počet - 55 záujemcov a druhú v septembri pre formálnu chybu.

Elektronické mýto majú platiť autobusy a nákladné autá s hmotnosťou nad 3,5 tony za jazdu po diaľniciach, rýchlostných cestách a vybraných súbežných komunikáciách. Celkovo by malo byť spoplatnených približne 2 400 kilometrov ciest.

Osobné autá by mali prejsť na mýtny systém od roku 2013, dovtedy budú naďalej využívať diaľničné známky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy