Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V okrese Trenčín vypukli epidémie
Zdielať na

V okrese Trenčín vypukli epidémie

Zdroj: Patrick Haney/ilustračné

Epidémiu gastroenteritídy potvrdili u 52 klientov a jedného zdravotníka liečebno-rehabilitačného zariadenia

Epidémia gastroenteritídy u klientov a personálu liečebno-rehabilitačného zariadenia v okrese Trenčín bola nahlásená trenčianskemu regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. V čase od 25. októbra do dnešného dňa ochorelo 52 klientov zariadenia a jeden zdravotník z 320 exponovaných osôb.

Zo vzoriek biologického materiálu od jedného chorého a dvoch zdravých zamestnancov kuchyne bol izolovaný Noro vírus. V prevádzke kuchyne boli nariadené protiepidemické opatrenia, boli odobraté vzorky stravy a stery z prostredia. V epidemiologickom vyšetrovaní sa pokračuje.

Podobný problém mali aj deti a zamestnanci v jednej z materských škôl v Nitre. V čase od 26. októbra do 28. októbra deväť detí a dve zamestnankyne. Tri deti boli hospitalizované. Výsledky laboratórnych vyšetrení biologického materiálu odobratého od chorých a personálu MŠ a tiež výsledky vzoriek stravy a vzoriek odobratých z prostredia zatiaľ nie sú k dispozícii.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prievidzi hlásil epidémiu salmonelózy po konzumácii obeda v jednej stravovni v meste Prievidza. Predposledný októbrový deň ochorelo 51 zo 174 exponovaných osôb. Dvaja chorí boli hospitalizovaní.

Laboratórne vyšetrenia vzoriek biologického materiálu od personálu kuchyne, vzoriek surovín, stravy a sterov z prostredia kuchyne zatiaľ nie sú ukončené. V rámci protiepidemických opatrení bola nariadená sanácia a dezinfekcia celej prevádzky.

Počet akútnych respiračných ochorení klesá. Kým minulý týždeň bolo hlásených 43 049 ochorení, tento týždeň to bolo 29 469, čo je chorobnosť 1 388,6 ľudí z 100 tisíc. Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Zdielať na

Najčítanejšie správy