Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Budhisti proti krviprelievaniu v Barme
Zdielať na

Budhisti proti krviprelievaniu v Barme

Zdroj: Dan/Ilustračné

Mantra súcitu - ide o šesťslabičnú budhistickú modlitbu, ktorá je esenciou súcitu ku všetkým cítiacim bytostiam

Košická budhistická spoločnosť a sympatizanti s trpiacim ľudom Barmy pripravili na základe výzvy Európskej budhistickej Únie (EBU) v rakúskom Salzburgu na 3. novembra nenásilný protest proti krvavým zásahom barmského vojenského režimu voči aktivistom za demokraciu tejto ťažko skúšanej krajiny.

"Pozývame všetkých, ktorým nie je ľahostajný ťažký osud nevinných ľudí, aby prišli 3. novembra 2007 o 17. do Dobrej čajovne na Mäsiarskej ul. 42 v Košiciach a spoločnou recitáciou mantry súcitu Om Mani Peme Hung vyjadrili svoj odpor k zločinom vojenskej junty v Barme," informoval agentúru SITA Michal Ičo z Košickej budhistickej spoločnosti.

Mantra súcitu - ide o šesťslabičnú budhistickú modlitbu, ktorá je esenciou súcitu ku všetkým cítiacim bytostiam.

"Aj mnohí Košičania spoznali režim totality, ktorý pred 18 rokmi padol v bývalom v Československu nenásilnou cestou. Prejav solidarity s ľudom v ďalekej ázijskej krajine formou krátkej meditácie prekonáva ľahostajnosť a stáva sa gestom občianskej statočnosti," povedal Ičo.

"Ľudia v Barme potrebujú podporu medzinárodného spoločenstva. Sme šokovaní a znechutení tým, že vojenské sily kontrolujúce Barmu a znevažujúce hodnoty ukotvené v deklarácii ľudských práv, zároveň oznamujú, že jednajú v záujme občanov,"píše sa v liste EBU adresovanom v minulých dňoch predsedovi Európskeho parlamentu Hansovi Gertovi.

Európski budhisti žiadajú, aby vojenský režim zastavil vraždenie a mučenie a vypočul prosby občanov Barmy a tiež aby odpovedal na rozhorčený pocit po celom svete volajúci po nastolení podmienok pre úspech spravodlivosti, mieru a slobody.

"Využívame túto príležitosť aby sme apelovali na podobne zmýšľajúcich ľudí všade vo svete aby podporili takéto nenásilné demonštrácie. Prejavujeme naše úprimné pochopenie a obdiv veľkému počtu budhistických mníchov, mníšok a praktizujúcich budhistov, ktorí sa zapojili. Apelujeme na členov ozbrojených zložiek režimu, ktorí veria v budhizmus, aby jednali v súlade s Budhovým učením nenásilia a súcitu. Modlíme sa za úspech tohto mierového hnutia a za skoré prepustenie laureátky Nobelovej ceny mieru Aung San Suu kyi," píše sa v liste EBU.

Zdielať na

Najčítanejšie správy