Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko chce spolupracovať s Maršalovými ostrovmi
Zdielať na

Slovensko chce spolupracovať s Maršalovými ostrovmi

Zdroj: www.mapsofworld.com

Slovensko si našlo ďalšieho potenciálneho partnera: Maršalové ostrovy

Slovenská republika má záujem o rozvoj spolupráce s Maršalovými ostrovmi.

Snaha o rozvoj aktivít medzi Slovenskom a týmto miništátom v západnom Pacifiku zaznela na stretnutí veľvyslanca SR na Maršalových ostrovoch Petra Vršanského s prezidentom ostrovnej republiky Kessaiom Hesa Notem v hlavnom meste Majure.

V rozhovore obaja predstavitelia potvrdili snahu o rozvoj spolupráce vo všetkých oblastiach spoločného záujmu vrátane medzinárodných organizácií a OSN. Prezident Note ocenil taktiež spoluprácu EÚ s ostrovnými tichomorskými krajinami.

Slovenská republika má s Maršalovými ostrovmi diplomatické styky od roku 1999. Keďže svoje riadne zastupiteľstvo na ostrovoch nemáme, diplomatické aktivity s touto krajinou pokrývame zo slovenskej ambasády v Tokiu. Informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

Vzťahy medzi Slovenskou republikou a Maršalovými ostrovmi sú vo všeobecnosti málo rozvinuté. Kultúrne styky nadviazané nie sú, vzájomná obchodná výmena sa začala bilancovať v roku 2004, pričom o rok neskôr predstavovala slabých 0,673 mil USD. Krajanské komunity na Maršalových ostrovoch evidované nie sú.

Maršalove ostrovy získali nezávislosť v roku 1986, dnes majú okolo 62 000 obyvateľov. Základom hospodárstva ostrovov je nájom plynúci z tunajšej americkej vojenskej základne a pomoc USA. Americké jadrové pokusy na atoloch Bikini a Eniwetok v rokoch 1946-58 tu spôsobili silné rádioaktívne zamorenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy