Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Veľkonočné cestovanie preverí slovenské železnice. Tieto spoje posilňujú
Zdielať na

Veľkonočné cestovanie preverí slovenské železnice. Tieto spoje posilňujú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V stredu popoludní začalo ďalšie veľké sťahovanie národa. Slováci pred sviatkami opäť migrujú za rodinami a tak okrem ciest dostávajú zabrať aj železnice a autobusová doprava.

Železničná spoločnosť aj tento rok posilnila dopravu o 17 posilňujúcich spojov a vyprevádza aj dva mimoriadne vlaky, ktoré majú pomôcť zvládnuť nápor cestujúcich v najkritickejšie dni v stredu a v posledný deň prázdnin. "V stredu sme vypravili jeden mimoriadny vlak z Bratislavy do Košíc a ten sa bude vracať v utorok popoludní," uviedol riaditeľ odboru železníc Tomáš Kováč.

Ani 19 vlakov navyše a viac vozňov ako v bežný jarný víkend vám ale nemusí zaručiť, že sa do vlaku dostanete. Podľa údajov aktualizovaných približne o 13 hodine sú miesta v niektorých vlakoch už vypredané a viaceré ďalšie spoje obsadené na 80 - 90 percent. "Odporúčam čo najrýchlejšie si zakúpiť miestenky, ak chce človek stráviť sviatky s rodinou a sedieť pri tom," povedal Kováč. 

Obsadenosť vybraných vlakov počas veľkonočného obdobia (údaje aktuálne ku dňu 29. 03. 2018, obsadenosť na 50 a viac %):

​K posilneniu vlakov pristúpil aj súkromný dopravca. "Naše vlaky medzi Košicami a Prahou posilníme až na 15 vozových súprav s kapacitou vyše 700 miest. Vlaky medzi Bratislavou a Prahou posilníme na osem vozňov. Odporúčame cestujúcim sledovať rezervácie," povedal zástupca RegioJet Aleš Ondrůj. RegioJet posilní aj autobusovú dopravu, najmä na linke Budapešť - Bratislava, Brno a Praha. V najvyťaženejších časoch budú zo staníc odchádzať namiesto jedného až dva rovnaké spoje. 

Slovenská autobusová doprava si zatiaľ vystačí so spojmi, ktoré bežne v grafikone má. Vypredané sú iba najžiadanejšie večerné spoje, iné sú ešte stále pre záujemcov dostupné. Jediná linka, ktorú museli výrazne posilniť je tá, ktorá smeruje na letisko Schwechat.

Cestovanie počas sviatkov je pre slovenské cesty a železnice vždy náročné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy