Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ostatky významných svätcov z Grécka na Slovensku
Zdielať na

Ostatky významných svätcov z Grécka na Slovensku

Zdroj: Celeste Hutchins/ilustračné

Sväté ostatky na Slovensko prinesie archimandrita Timotej, predstavený (igumen) mužského kláštora ctihodného Jána Ruského, ktorý sa nachádza na severe Grécka neďaleko mesta Thessaloniki a Svätej Hory Athos na Chalkidikách na polostrove Kassandra.

Sväté ostatky ctihodného Jána Ruského, Vyznávača a veľkomučeníka Dimitrija Solúnskeho budú v dňoch 3. - 8. novembra putovať po Slovensku. Sväté ostatky na Slovensko prinesie archimandrita Timotej, predstavený (igumen) mužského kláštora ctihodného Jána Ruského, ktorý sa nachádza na severe Grécka neďaleko mesta Thessaloniki a Svätej Hory Athos na Chalkidikách na polostrove Kassandra.

Mnísi v tomto kláštore vedú život v súlade s pravoslávnou mníšskou tradíciou a poriadkom podľa vzoru Svätej Hory Athos. Od roku 1992 sa v kláštore nachádzajú aj sväté ostatky ctihodného Jána Ruského.

Je to malá časť ruky, ktorú darovala Cirkevná obec v Novom Prokopi na ostrove Évia, po zázračnom zjavení sa svätca. Prinesenie jeho ostatkov do pustovne bolo sprevádzané niekoľko dní trvajúcou vôňou a mnohými zázrakmi v rodinách zbožných kresťanov.

Pravoslávna cirkev od apoštolskej doby až dodnes pripisovala veľkú úctu svätým a ich svätým ostatkom (moščiam). Keď sa v našej Cirkvi hovorí o ostatkoch svätých, myslí sa tým telesný pozostatok, ktorý zanechávajú svätí po ich odchode k Hospodinovi (Pánovi).

Tieto telesné pozostatky, relikvie alebo mošči (neporušené celé telo svätca), ešte počas života boli preniknuté milosťou Svätého Ducha a stali sa nositeľom Božej Milosti, ktorá pretrváva aj po smrti svätca. Dodnes sa pri nich dejú zázraky (rôzne uzdravenia ľudí, ktorým lekári už nedávali nádej; neplodné matky rodia zdravé deti a pod.), vydávajú príjemnú vôňu, vyteká z nich voňavý olej (tzv. myro). Súčasná veda nevie tento jav objasniť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy