Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dôvera vraj nemá nárok na odškodné
Zdielať na

Dôvera vraj nemá nárok na odškodné

Poisťovňa chce od Slovenska požadovať náhradu za to, že parlament zmenil pravidlá hospodárenia a rozdeľovania zisku zdravotných poisťovní

Ministerstvo zdravotníctva spochybnilo nárok vlastníkov poisťovne Dôvera na odškodné vo výške 15 miliárd korún. Poisťovňa chce od Slovenska požadovať náhradu za to, že parlament zmenil pravidlá hospodárenia a rozdeľovania zisku zdravotných poisťovní.   

Ministerstvo tvrdí, že Dôvera pôvodne vznikla ako nezisková organizácia, a preto sa na terajšieho jej akcionára, holandskú spoločnosť HICEE, nevzťahuje medzinárodná zmluva o ochrane investícií. Opačný názor má finančná skupina Penta, ktorá stojí za holandskou spoločnosťou. Zákonný nárok na odškodné vraj potvrdili právne analýzy.   

"Uvedená zdravotná poisťovňa pôsobila na poistnom trhu v oblasti verejného zdravotného poistenia už v čase, keď boli zdravotné poisťovne neziskovými organizáciami," poznamenala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Predstavitelia ministerstva sa preto podľa nej neobávajú, že by Slovensko mohlo prípadný súdny spor s akcionármi Dôvery prehrať. Zástupcovia skupiny Penta však na odškodnom trvajú.

"Dali sme vypracovať nezávislé právne analýzy renomovaným domácim aj zahraničným expertom," povedal ČTK hovorca Penty Martin Danko. Tie podľa neho nárok na ujmu potvrdzujú.   

Zároveň vytkol ministerstvu zdravotníctva a vláde Roberta Fica, že zatiaľ nepredložili žiadne vyjadrenia právnikov, ktoré by hrozbu medzinárodných arbitráží popierali.   

Majitelia Dôvery žiadajú odškodné, pretože parlament minulý týždeň schválil zmenu zákona, ktorý zdravotným poisťovniam zakazuje použiť prípadný zisk podľa vlastného uváženia. Poisťovne ho budú musieť využiť na platby lekárom či nemocniciam.   

Vlastníci štyroch súkromných zdravotných poisťovní to však považujú za protiprávny zásah do ich vlastníckych práv. Okrem medzinárodných arbitráží preto zvažujú, že sa budú sťažovať aj na Ústavnom súde.   

Na Slovensku pôsobia okrem súkromných aj dve štátne zdravotné poisťovne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy