Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začalo vyšetrovanie vraždy novorodenca z kontajnera
Zdielať na

Začalo vyšetrovanie vraždy novorodenca z kontajnera

Na jednom z košických sídlisk našli ráno novorodeniatko v kontajneri na odpadky. Dieťa ešte žilo, urýchlene zasiahla záchranka. Policajti nasadili psa. VIDEO: zábery z miesta činu, rozhovor s mužom, ktorý dieťa našiel

Košická polícia začala vyšetrovať vraždu novorodenca, ktorého našli dnes dopoludnia v kontajneri na Gagarinovom námestí na Sídlisku nad jazerom. Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová, dieťatko objavili v kontajneri na smeti dnes predpoludním.

Išlo o predčasne, asi v šiestom mesiaci narodené dievčatko s hmotnosťou okolo 650 gramov. Do nemocnice ho odviezla rýchla zdravotná pomoc. Ako dnes agentúru SITA informovala referentka pre styk s verejnosťou Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Veronika Krausová, novorodenca priviezli na centrálny príjem dnes dopoludnia, kde lekári pokračovali v resuscitácii. "Žiaľ, nepodarilo sa oživiť jeho vitálne funkcie a lekár o 10:50 konštatoval smrť," informovala Krausová.

Ako uviedla Demjanovičová príčinu úmrtia a ďalšie okolnosti určí až pitva. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu vraždy novorodenca matkou. Pokiaľ sa to preukáže, hrozí jej trest odňatia slobody na štyri až osem rokov.

Telo novorodenca našiel na košickom sídlisku Nad Jazerom jeden muž dnes rá v kontajneri na odpadky. Okamžite zalarmoval obyvateľov, ktorí mu pomohli dieťatko zachraňovať. Zakrátko prišli aj záchranári a policajti nasadili psa, aby našli páchateľky hrozného činu.

Muž otvoril kontajner, lebo chcel z neho vytiahnuť káble z kovu. Medzi odpadkami našiel igelitovú tašku a keď ju chytil do rúk, myslel si, že je v nej mäso. Keď sa pozrel do tašky ostal v šoku. V taške bolo malé ľudské telíčko, reagovalo na dotyk a dokonca sa mu zdalo, že dieťatko aj dýcha. V amoku začal kričať po celom sídlisku.

Zalarmoval ľudí, ktorí sa okamžite pokúsili pomôcť mu. Keďže sám nemá mobilný telefón, zavolali záchranárov. Okrem toho mu hodili niekoľko diek a plachiet, aby novorodenca zabalil. Záchranári začali hneď po príchode bábätko oživovať a odviezli ho do Detskej fakultnej nemocnice (DFN) v Košiciach. Napriek rýchlemu zásahu a úsiliu lekárov sa však dieťa už nepodarilo oživiť.

Podľa policajtov ide o 650 gramový nedonosený plod dieťaťa. V kontajneri našli aj krvavú hygienickú vložku, zakrvavené ponožky a papierové vreckovky, ktoré podľa všetkého patrili matke. Na hľadanie nasadili aj policajného pátracieho psa, ktorý však po čase stratil stopu a tak je zatiaľ páchateľka hrozného činu neznáma.

VIDEO: pozrite si zábery z miesta činu i rozhovor s mužom, ktorý dieťa našiel

Zdielať na

Najčítanejšie správy