Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zotrvávanie J. Horvátha vo funkcii je neústavné
Zdielať na

Zotrvávanie J. Horvátha vo funkcii je neústavné

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Plénum Ústavného súdu dnes vyzvalo ústavného sudcu Juraja Horvátha, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii, odmietol to

Ďalšie zotrvávanie sudcu ústavného súdu Juraja Horvátha v talári považuje minister spravodlivosti Štefan Harabin "jednoznačne za neústavné".

"Pán Horváth by so svojím odpisom nemohol riadiť ani križovatku. Je to neuveriteľná kariéra z odsúdeného, dokonca za neplatenie dane, je dnes sudca najvýznamnejšieho orgánu súdnej moci. Už dnes v Európskej únii nechápavo krútia hlavami," zdôraznil Harabin.

Sudcovia Ústavného súdu dnes vyzvali svojho kolegu Juraja Horvátha, aby zvážil zotrvanie vo funkcii. Horvátha, ktorý sa stal ústavným sudcom v roku 2002, v minulosti odsúdili za krátenie dane. Verejnosť sa o sudcovom treste dozvedela až tento mesiac z médií. Horváth dnes ČTK potvrdil, že z funkcie neodstúpi.

Sudcovia Ústavného súdu Horvátha vyzvali na rezignáciu na dnešnom zasadnutí pléna. Podľa kancelárie predsedníčky Ústavného súdu výzvu odôvodnili princípom nulovej tolerancie. Tá by podľa nich mala byť podmienkou výkonu súdnych funkcií. Sudcovia tiež argumentovali, že Ústavný súd musí byť dôveryhodný. Plénum očakáva, že Horváth sa k výzve oficiálne vyjadrí najneskôr do konca roka.

"Trvám na svojom pôvodnom vyjadrení, že z postu neodstúpim," povedal ČTK v reakcii Horváth. Horváth, ktorého na ústavného sudcu navrhla opozičná SMK, je presvedčený, že žiadne zákony pri kandidovaní neporušil. Na dnešnom zasadnutí pléna sa Horváth nezúčastnil, je práceneschopný.

Prezident Ivan Gašparovič a predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková už skôr oznámili, že sa 60-ročného Horvátha nebudú snažiť z funkcie odvolať. Obaja však upozornili na nedostatky v zákone o Ústavnom súde. V súčasnosti prebiehajú podľa Macejkovej intenzívne práce na novele tohto zákona.

Horvátha v roku 1996 podmienečne odsúdili na pol roka za krátenie dane vo výške asi 270.000 korún. Pri kandidatúre na sudcu Ústavného súdu v roku 2002 Horváth predložil výpis z registra trestov, v ktorom mal už trest zahladený.

Ústavný súd rozhoduje o súlade zákonov s ústavou či o sťažnostiach občanov proti porušeniu ich práv. Má trinásť členov, ktorých vymenúva na návrh parlamentu prezident na 12 rokov. Národná rada mu pritom musí ponúknuť dvojnásobný počet kandidátov. Ústavní sudcovia sú podobne ako poslanci parlamentu chránení imunitou. Súhlas na ich trestné stíhanie musí dať Ústavný súd.

Zdielať na

Najčítanejšie správy