Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia začala konať vo veci neonacistov
Zdielať na

Polícia začala konať vo veci neonacistov

Zdroj: Archív Joj

Svedkovia dnes v Rádiu Expres potvrdili útok neonacistov v Nitre, ktorý polícia pôvodne spochybnila.

Polícia začala konať vo veci útoku asi 20-člennej skupiny neonacistov pred budovou Starého divadla v Nitre, ktorý doteraz spochybňovala. Informovalo o tom Rádio Expres. Kriminalisti napoludnie vypočuli svedka, ktorý podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Občianske združenie Ľudia proti rasizmu vyhlásilo, že poskytne právnu pomoc svedkom, ako aj obetiam útoku.

Nitrianska polícia vo štvrtok tvrdila, že nič nenasvedčuje tomu, že neonacisti naozaj útočili. Jej riaditeľ Ján Štark vyhlásil, že útok preverujú, ale zároveň povedal - kde nie sú poškodení, reálni svedkovia či trestné oznámenie, nie je isté, či sa skutok stal.

Svedkovia dnes pre Rádio Expres potvrdili, že útok asi dvadsiatich naciskínov sa 19. októbra pred Starým divadlom stal. Herci Divadla A. Bagara Milan Ondrík a Martin Nahálka vtedy sedeli v Divadelnom klube. Robert Jakab z Astorky prišiel na miesto tesne po útoku. Uviedol, že videl zbitých ľudí a jeho kamarát dvoch odviezol na pohotovosť.

Na mieste bola aj polícia, potvrdil Nahálka. Policajti prišli o päť minút, pýtali sa hercov na útok a povedali, že o problémoch s neonacistami v Nitre vedia.

Polícia svoju nečinnosť následne zdôvodnila tým, že nikto nepodal trestné oznámenie. V trestnom poriadku je však zásada oficiality - polícia a súdy konajú z úradnej povinnosti, ak sa dozvedia o trestnom čine, pripomína Expres.

Zdielať na

Najčítanejšie správy