Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Veľvyslanec Kuby si vypočul kritiku za vyhostenie nášho volebného experta
Zdielať na

Veľvyslanec Kuby si vypočul kritiku za vyhostenie nášho volebného experta

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Kuby v súvislosti s vyhostením slovenského volebného experta

Ministerstvo zahraničných vecí SR dnes predvolalo veľvyslanca Kubánskej republiky v SR Davida Paulovicha Escalonu (na snímke) v súvislosti s nedávnym vyhostením slovenského volebného experta Petra Novotného z Kuby.

"Generálny riaditeľ politickej sekcie ministerstva Roman Bužek vyjadril hlboké znepokojenie slovenskej strany a nesúhlas s postupom kubánskych orgánov, ktoré v rozpore s platnými medzinárodnými zmluvami neumožnili Novotnému kontakt so zastupiteľským úradom Slovenskej republiky na Kube a Veľvyslanectvo SR o jeho zadržaní ani neinformovali," informoval hovorca Ján Škoda.

Bužek upozornil kubánskeho veľvyslanca aj na to, že postup kubánskych orgánov je v rozpore s Viedenským dohovorom o konzulárnych stykoch z roku 1963 ako aj platného bilaterálneho konzulárneho dohovoru. Požiadal aj o vysvetlenie postupu kubánskych úradov.

Ako agentúru SITA informoval Peter Novotný, polícia ich v deň volieb zadržala na celý deň. "Zobrali nám mobily a pasy, vypočúvali nás, neumožnili nám kontaktovať naše ambasády, hoci sme o to žiadali." Ako uviedol ďalej, "povedali nám, že sme sa stretli s človekom, ktorý je proti režimu kubánskej revolúcie a následne nás donútili zmeniť letenku a odcestovať ešte ten večer. Potvrdilo sa mi, že na Kube žiadne slobodné voľby neexistujú a režim funguje ako policajný štát," poznamenal na záver.

Proti vyhosteniu volebného experta už protestoval aj predseda parlamentného výboru pre ľudské práva László Nagy. Kubánskemu veľvyslancovi poslal otvorený list, v ktorom zdôraznil, že s pobúrením zaregistroval správu o ďalšom hrubom porušení demokratických práv kubánskymi úradmi. Podľa neho vyhostili Novotného a jeho tlmočníka Pavla Resa iba za to, že odpovedal skupinke ľudí na otázky súvisiace so slobodnými voľbami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy