Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koalícia sa nedohodla na zisku zdravotných poisťovní
Zdielať na

Koalícia sa nedohodla na zisku zdravotných poisťovní

Zdroj: SITA/Michal Burza

Vládni poslanci opäť odsunuli hlasovanie o novele zákona o zdravotnom poistení. Osud zisku poisťovní je stále neistý. Koalícia sa nevie dohodnúť.

Poslanci vládnej koalície sa stále nedohodli, či zdravotným poisťovniam zakážu prípadný zisk používať, ako sa ich majiteľom zachce. Už niekoľko krát hlasovanie o novele zákona odložili. Naposledy mali hlasovať dnes o jedenástej, ale nehlasovali.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje, aby poisťovne museli zisk, ktorý vytvoria, vrátiť do zdravotníctva. Zisk totiž vytvárajú z povinného poistenia, ktoré je istou formou dane – každý ho musíme povinne platiť. Nie je to teda bežný zisk, porovnateľný s ktorýmkoľvek subjektom, ktorý musí o zákazníkov tvrdo bojovať. Navyše v zdravotníctve je peňazí stále nedostatok.

Poslanec za ĽS-HZDS Milan Urbáni však pred dvoma dňami navrhol, aby si poisťovne za istých okolností mohli svoj zisk ponechať a minúť ho podľa vlastného uváženia. Zvyšok koalície s tým však evidentne nesúhlasí a preto najmä poslanci Smeru zablokovali hlasovanie o novele. Chcú sa dohodnúť, ale návrh Urbániho považujú za neprijateľný.

To isté hovorí aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič, ktorý od zákazu zisku poisťovní očakáva šetrenie peňazí. Vlani totiž dosiahli všetky poisťovne dokopy zisk bezmála 2 miliardy, naopak nemocnice boli v polovici tohto roka v strate zhruba sedem miliárd korún.

Poslanci mali o zákone rozhodnúť už niekoľko krát, vždy však hlasovanie odložili, lebo Smer nechce riskovať, že by Urbániho návrh prešiel. To je viac ako pravdepodobné, nakoľko opozícia by ho podporila. Naposledy sa malo hlasovať dnes o 11. hodine. Nehlasovalo sa a nový termín je večer o piatej.

Opozícia tvrdí, že Urbániho návrh bol odvetou za kritiku reakciou ĽS-HZDS za kritiku námestníka riaditeľa Pozemkového fondu Branislava Brízu, ktorého nominovalo práve Mečiarovo hnutie. Smer vraj Brízu kritizoval za to, že počas neprítomnosti šéfa fondu Miloslava Šebeka (nominant Smer-SD) odsúhlasil prevody viacerých pozemkov na súkromné osoby. Médiá odhalili, že ide o podozrivé transakcie, lebo lukratívne pozemky veľmi rýchlo skúpili rôzne firmy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy